вівторок, 6 вересня 2022 р.

«Золоте курча»

Цикл замальовок та кореспонденцій «Моя Полтава – мої роки і спогади» читачки і волонтерки Оксани Кравченко продовжується у вересні.

6 вересня внутрішньо переміщені українці та полтавці  (від 2-х до 12-–ти років і старші) подивилися сучасну казочку «Золоте курча» у постановці акторів Полтавського академічного обласного театру ляльок. Четвертий місяць триває у Полтаві мій проект «Казочка», завдяки Полтавському академічному обласному театру ляльок та бібліотеці-філії № 5.

Ця зустріч, як і попередні влітку, пройшла  безкоштовно в читальній залі бібліотеки-філії № 5. Вистава «Золоте курча» народилася у 1991р. І відтоді  ця казочка не сходить зі сцени нашого театру.  Її написав автор із Криму Володимир Орлов, який робив сценарії для лялькових театрів. Режисер вистави  В`ячеслав  Сірик, котрий 35 років пропрацював актором-лялькарем,  маючи освіту режисера.  Він досконало володіє майстерністю актора-лялькаря.

І вміє найефективніше використовувати можливості ляльок у своїх виставах.  Художником вистави став  Василь  Безуля, заслужений художник України. Він є одним із найвідоміших майстрів ляльок  різних типів на Україні. На базі театру створив  чудове сценічне оформлення понад 70 вистав. У  цій виставі звучить гарна музика. Її автор Василь Якубович. Він багато років завідував музичною частиною театру, став тут композитором.  Хоча це талановите тріо давно покинуло  нашу Землю, вони живуть у своїх казках, у пам`яті колег і вдячних глядачів різних поколінь .

31 рік живе на сцені історія про те, як Вовк та Лисиця вкрали яйце і вважали, що у них буде курочка і нестиме золоті яйця. Але вилупився півник. Курча сприйняло звірів за своїх батьків. Це незвичний сюжет  для сучасної казочки, де Вовк,  у силу певних обставин , перетворюється  на дбайливого батька.

У виставі зайняті три  талановиті актори: Вовк – Лель Хмеленко, Курча – Юлія Науменко та Лисиця – Наталія Тимощук. Багато років вистава йшла російською мовою, бо це мова оригіналу. Її залишили у репертуарі, проте переклали і вже протягом року малеча дізнається про історію курча державною мовою.

Велика вдячність всім співробітникам бібліотеки і всім акторам, адміністраторам , та особлива подяка директору  нашого театру ляльок за чуйність і такі прекрасні вистави, що слугують відновленню душевного здоров`я і дарують годину радості дітям та дорослим. Я горджуся, що це вже мій другий проєкт із Полтавським академічним обласним театром ляльок, а з бібліотекою не можу навіть порахувати якого десятку розміняла…

Оксана Кравченко, член НСЖУ і МСПУ


 

1 коментар:

  1. Я прочитала матеріал Кравченко і пригадала, як багато років тому із сином побувала в театрі ляльок і саме цю казочку вперше побачив мій 4-ри річний синок. Я зателефонувала йому . Моєму сину 28 років, має вищу освіту. Він вже 6 років працює в Німеччині. Він прочитав на блозі статтю і був зворушений, що казочка його дитинства живе й досі на сцені Полтавського театру ляльок. Завдяки друзям він передрукував цю статтю у Німеччині. Сьогодні із нею ознайомилися десятки заробітчан і переселенців із України. Є серед них дві полтавки, котрі багато років є заробітчанками. Одна бачила цю виставу в 5 років у Полтаві, а друга - в 7 років. Її бабуся і дідусь водили у наш театр на день народження.

    ВідповістиВидалити