вівторок, 13 вересня 2022 р.

Різнобарвність нашого краю

У бібліотеці-філії №5 відбувся етнографічний захід «Народне квітчання» для користувачів бібліотеки та гостей міста, який провела Марія Пісцова, завідувач етнографічного відділу Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.
Учасники почули розповідь, доповнену фоторядом, про народні флористичні форми, задіяні в обрядах календарного циклу, які перебували в оселі деякий час, поновлюючись тієї ж пори щороку, зберігаючи сталість форм, особливість свята.
Так, букет та композиція в посудині були втілені в таких обрядових предметах: новорічна вишня, ялинка, дідух, вербові гілочки, букети польових квітів, різнотрав’я, клечання, весільне гільце, композиції з калини; форма гірлянди представлена у весільній арці та оздобленні весільного короваю; хрест - у крижаному хресті на Водохреще та маленьких заквітчаних дерев’яних хрестиках на криницях і воротах; піраміда проступала у різдвяній прикрасі з соломи - «павук»; коло трансформувалося у вінок, який має в Україні більше 70 видів.
Захід пройшов у рамках музейної програми: «Етнографічні студії з Полтавським краєзнавчим».




3 коментарі:

  1. Гарні робите справи , бібліотекарі! Спасибі співробітникам музею та автору публікації за популяризацію наших славних традицій. Переселенці із Харкова та Луганська.

    ВідповістиВидалити
  2. Гарно, що пишуть на блог сучасні автори, серцем пишуть. Гарно, що тут працюють такі добрі та щирі люди-душ лікарі-бібліотекарі. Переселенці із Донецької області..

    ВідповістиВидалити
  3. Моє ім'я Василь розповідь була цікава пізнавальна приємно було бути в колі друзів

    ВідповістиВидалити