четвер, 30 листопада 2023 р.

«Життя – яка то гарна річ…»

 Життя – прекрасна таємниця,

Втіх, чистих радощів криниця…

«Це була рідкісно обдарована людина. Музикант, співак, художник, літератор, блискучий педагог, улюблений наставник кількох поколінь школярів, душами яких він володів безроздільно» - писав видатний український перекладач Василь Мисик про свого товариша та вчителя Аркадія Казку.

Аркадій Васильович Казка, представник «Розстріляного відродження» 1920-х рр., прожив зовсім не казкове життя. Батько поета любив спів та музику, цю пристрасть до пісні перейняв і син. Закінчив Чернігівське реальне училище де заприятилював із Павлом Тичиною, разом відвідували «суботи» Михайла Коцюбинського. Навчався в Київському комерційному інституті, але через скрутне матеріальне становище повернувся до Чернігова. Працював креслярем у земській управі, викладав співи та українську мову в сільських школах Київщини і Дніпропетровщини, в Одесі.

За вікном на нас чатують Простір, Час.

Розляглась безмежностей зловорожа пітьма.

Не один десь світ в очах і зорях згас –

Але хай живе життя з старими й дітьми!

Архів Казки загинув під час Другої світової війни. Лише в 1965 році у збірнику «День поезії» В.Мисик опублікував низку творів свого вчителя. А в 1989 році побачила світ книжка Аркадія Казки «Васильки». 

Трагічну долю письменника висвітлено в документальної повісті Олександра Шугая «Крапля сонця у морі блакиту», що зберігається в фонді внутрісистемного обміну Центральної бібліотеки.




Немає коментарів:

Дописати коментар