середу, 8 листопада 2023 р.

Діємо для здоров'я

Вона може трапитися у будь-який час та будь-де: за кермом, під час обіду, на побаченні чи робочій зустріч, або навіть уві сні.

😰 Панічна атака – це відчуття сильного страху та тривоги, яке виникає раптово та зазвичай супроводжується інтенсивними фізичними симптомами: запамороченням, задишкою та прискореним серцебиттям. 

Найчастіше це відчуття не повʼязане з реальною небезпекою. Це некоректна реакція мозку, яка супроводжується ще й фізичними проявами.

🧐 Як розпізнати панічну атаку?

У людини, яка має панічну атаку,  спостерігаються принаймні чотири із перелічених симптомів:

➖ страх смерті;

➖ страх "збожеволіти" або втратити контроль;

➖ відчуття нереальності або відстороненості від себе;

➖ біль або дискомфорт у грудях; 

➖ запаморочення; 

➖ відчуття задухи;

➖ приливи жару або озноб; 

➖ нудота або інші розлади травної системи;

➖ оніміння або поколювання в тілі;

➖ прискорення серцевих скорочень;

➖ нестача повітря;

➖ пітливість;

➖ тремтіння.

Здебільшого панічні атаки тривають від 5 до 20 хвилин. Хоча вони лякають і виснажують, вони не становлять небезпеки та не завдають фізичної шкоди. А от їх уникнення — може.

Що ще може допомогти? 

👌 Практикуйте фізичні вправи, які допомагають розслабитися (наприклад, йогу та пілатес);

👌 Навчіться дихальним технікам, які допомагають зменшити стрес та напругу в кризових ситуаціях;

👌 Не уникайте місць, станів та думок, які провокують у вас панічну атаку. Однак, обмежте кількість солодкого, кофеїну, алкоголю та куріння, оскільки ці звички можуть посилити напади. 

⚠️ Поодинокі панічні атаки не потребують лікування чи прийому медикаментів (однак призначене курсове лікування припиняти не потрібно!). Коли ви вживаєте медичні препарати лише під час атаки, ви закріплюєте в мозку механізм реагування “тривога-небезпека-таблетка”. Це може нашкодити подальшому відновленню. 

Не уникайте панічних атак, як би важко це не було. Дозвольте мозку отримувати новий досвід реакції на удавану небезпеку. Це допоможе переконати мозок, що в панічній атаці немає нічого страшного, ви не помрете, не втратите свідомість і не “збожеволієте”. За деякий час через цей новий досвід панічні атаки стануть менш виснажливими та можуть зникнути зовсім.

🆘 Якщо ж панічні атаки повторюються та супроводжуються страхом майбутніх випадків, якщо ви самостійно не можете набути новий досвід реагування на них, вам варто звернутися до фахівця. Найперше вам допоможе психотерапевт, який працює у методі когнітивно-поведінкової терапії (КПТ). 

❤️‍🩹 Будьте уважні до себе: панічні атаки можуть перерости в панічний розлад. Впоратися з ним допоможе фахівець психічного здоров’я. Допоможе як медикаментозне лікування, так і психотерапія — разом вони дають найкращий ефект. 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02dbxnHL4XHq5qh43GLecuZsPnn7uuEw4nRV4S7H5MeXPqTwiAYiU9zW3c5ws2netml&id=100034999579433&sfnsn=mo

 

Немає коментарів:

Дописати коментар