пʼятницю, 3 листопада 2023 р.

"Наречений мимоволі"

Продовжуємо публікацію матеріалів із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади» Оксани Кравченко. Розмова піде про театр.
Сьогодні нам потрібно дуже зважено добирати репертуар. На сцену не повинні потрапляти випадкові п’єси, копіювання репертуару інших театральних установ – хибний шлях. Потрібно шукати своє неповторне творче обличчя і тоді не буде випадкових вистав-одноденок. Так зробив  Народний театр ім. Я. Орлова (режисер – Аркадій Кесельман) Центру культури та дозвілля ПМТГ, який у жовтні показав виставу "Наречений мимоволі", присвячену 65-річчю колективу. За ці десятиріччя поставлено понад 200 вистав. Полтавці старшого покоління пам`ятають тріумф цього театру в 60-х роках. 
Поціновувачам театрального мистецтва  сподобалася прем'єра вистави "Наречений мимоволі». Це лірична комедія за мотивами п'єси Олександра Галіна "Ретро", що  написана в 1979 році та двічі була екранізована. Галін -  радянський  драматург, кіносценарист, режисер театру та кіно. Весь нинішній  колектив був задіяний у цій постановці. Це  4 жінки і 2 чоловіка, котрі  блискуче показали персонажів. Дебютанти: Донька Миколи Михайловича – Оксана Андрусенко, Ніна Іванівна – Світлана Куніцина, Діана Володимиівна – Наталія Щербина, Роза Олександрівна – Валентина Вокаєнко, котрі творчо підійшли до своїх ролей. У зятя Леоніда  майстерноперевтілився Олександр Марфін. Миколу Михайловича прекрасно  зіграв Аркадій Кесельман, який п`ятнадцятирічним хлопчиком прийшов у цей театр у 1965 році, вирізняє  інтелектуалізм, дар внутрішнього перевтілення та іронічність. Він зіграв багато чудових ролей на сцені рідного  театру,  також на сцені двох театрів (для дорослих і дітей), створених ним у місті Хургада, туристичному центрі на західному узбережжі Червоного моря, в Єгипті, де прожив 8 років. Саме тут він  вперше поставив цю виставу за твором О. Галіна ( російською мовою) та французького драматурга під назвою «Вісім люблячих жінок», для дітей - казки до Новорічних свят і до Дня захисту дітей.
У залі  того вечора відбулося справжнє мистецьке свято. Полтавські глядачі по ходу вистави нагороджували самодіяльних артистів гарячими оплесками. Спочатку нам було смішно, а потім трішки сумно, бо це ж про нас – людей сивочолих.
Оксана Кравченко. Член НСЖУ та МСПУ


Немає коментарів:

Дописати коментар