вівторок, 21 травня 2024 р.

Квіти зі стеклярусу

Продовжуємо публікацію матеріалів із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади» нашого читача та волонтера Оксани Кравченко.

Нещодавно в ТРЦ «Київ» відбувся останній в 1 півріччі 2024 року майстер-клас. Ми робили квіти із стеклярусу. Стеклярус – це різновид бісеру. Бісероплетіння виникло давно, його історія налічує майже 6 тис. років. Вперше виникло це мистецтво ще в Давньому Єгипті, а матеріал, який використовувся у процесі такої творчої діяльності, називався «бусра», у перекладі з арабської мови цей термін означає «фальшиві перли». Ми створювали букетики маленьких білих  нарцисів. Це красива і вишукана брошка. Матеріали у всіх жінок були однакові. А квіти вийшли в букетиках різні.

Бісероплетіння належить до числа найбільш захоплюючих народних мистецтв, яке має багатовікову історію існування. З бісеру плетуть всілякі прикраси, аксесуари, ним прикрашають одяг і вишивають картини. Бісероплетіння – різновид декоративно-ужиткового мистецтва з використанням перлів — природного чи штучного походження. Має тисячолітню історію. Використовувалося майстрами у Стародавньому Єгипті, в Південній Америці, Південій Африці, Індії. За допомогою прикрас люди висловлювали свою думку. Особливою популярністю подібні погляди користувалися у корінних американців. Історія виникнення бісероплетіння нерозривно пов’язана з індіанцями, які використовували намистини для прикраси будинків, вплітали стрічки з них в волосся, вишивали ними одяг. Без цього елементу фурнітури не обходився декор жодної налобной пов’язки, ритуального пояса, дитячої колиски або табакерки. Бісероплетіння виникло давно, його історія налічує майже 6 тис. років. Вперше виникло це мистецтво ще в Давньому Єгипті, а матеріал, який використовувався у процесі такої творчої діяльності, називався «бусра», у перекладі з арабської мови цей термін означає «фальшиві перли». Зразок з Стародавнього Єгипту. Застосовані різні техніки бісероплетіння. Спочатку плетіння бісером було досить складним заняттям: необхідно було витягнути нитку із скломаси і обвити нею мідний стрижень. Після цього стрижень виймали, а кожну намистину потрібно ще було обробити вручну. В той час намистини були простими, безбарвними і непрозорими, і лише згодом, коли вже техніка виготовлення матеріалу для творчості вдосконалилася, люди змогли зробити намистини напівпрозорими, прозорими і кольоровими.

Історія бісероплетіння також пов’язана і з Давнім Римом, там бісер отримували методом видування скла з металевої трубки. З Римської Імперії це захоплююче заняття поширилося на територію Італії, Іспанії, Греції, Франції, Німеччини та Венеції. Саме Венеція, починаючи з XIII століття, стає столицею виготовлення намистин для бісероплетіння, адже тут у той час було добре розвинене скляна майстерність. Незабаром конкуренцію Венеції склала Чехія, тоді відома як Богемія, де виробляли скло високої якості і чистоти. Завдяки такому досягненню скляної майстерності в Чехії з скла і кришталя стали виробляти кольоровий богемський бісер і стеклярус. Технологія виготовлення матеріалу охоронялася настільки ретельно, що до 1704 року не було жодної книги, в якій описувалися секрети цієї майстерності. Книга, яку тільки зараз побачив весь світ, нині зберігається в музеї Великобританії.

Всі ці заняття в 2024 році  у ТРЦ «Київ» проходили завдяки підтримці Надії Яківни Коновалової, начальнику відділу маркетингу та реклами, Заслуженому працівнику культури України. На останньому занятті  безкоштовну для дорослих переселенців із Харкова, Лозової,  у рамках проєкту «Творчість – Дар Божий» із нами працювала  талановитий педагог і майстер  Лариса Леонідівна Геселевич, випускниця Полтавського Національного педагогічного університету  імені Володимира Короленка.

Переселенці моєї команди дуже вдячні паннам Надії та Ларисі за неймовірні відчуття під час майстер-класів і за те, що на згадку про ці майстер-класи у нас стільки красивих речей залишилося. Сподіваємося на продовження таких майстер-класів восени.

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


 

1 коментар:

  1. Дякуємо за всі майстер-класи пані Ларисі, а за інформацію про прекрасні заходи пані Оксані. Спасибі Надії Яківні за такі чудові заходи протягом цього року в ТРЦ "Київ. Переселенці із Харківського краю.

    ВідповістиВидалити