пʼятниця, 24 травня 2024 р.

Пізнаємо Україну. Полтава назавжди залишається у серці кожного

Полтава - затишне місто з великою кількістю зелених зон та вуличного озеленення, сприятливим екологічним середовищем, тисячолітньою історією та багатою культурною спадщиною, що створює значний потенціал факторів розташування та сприяє привабливості міста.

Місто відрізняється вдалим географічним розташуванням, оскільки знаходиться у відносній близькості до найбільших українських міст та регіональних ринків на перетині транспортних шляхів. 

Природно-ресурсний та економічний потенціал, економіко-географічне положення, орієнтація на природничі та гуманітарні науки, унікальне оточення Полтави формують особливі перспективи розвитку міста.

Завдяки розміреному континентальному клімату, плодючим землям, територія навколо міста стала ідеальним місцем для розвитку землеробської цивілізації.

Красуня Полтава розкинулась на берегах Ворскли і має більш ніж 1000-літню історію. 

На території сучасної Полтави люди мешкали ще 15 тисяч років тому. Про це свідчать археологічні дослідження. У 5-4 столітті до нашої ери тут проживали скіфи. А у 7-8 столітті нашої ери – слов’янські племена сіверян.

Вперше назва «Лтава» згадується в Іпатіївському літописі 1174 року.

У ХІ- ХІІ століттях територія нинішньої Полтавщини входила до складу Переяславського князівства. В кінці ХІІ століття місто було захоплене монголо-татарськими ордами.

Вперше сучасна назва Полтава згадується в 1430 році у складі Великого Князівства Литовського. В тому ж році князь Вітовт передав поселення у володіння татарському мурзі Лексе, який прийняв православ’я, взяв собі ім’я Олександр і став родоначальником князів Глинських. Лекса побудував фортецю, дерев’яні укріплення і земляні вали.

З 1569 року Полтава знаходилась під владою Речі Посполитої. В 1608 році полтавська фортеця була оновлена. В 1641 році Полтава вперше була названа містом, тут налічувалось близько 812 дворів.

В 1657-1658 роках Полтава була центром повстання козаків і селян на чолі з першим полтавським полковником Мартином Пушкарем проти шляхетної верхівки, яка хотіла повернути Україну під владу Польщі.

У 1709 році під Полтавою відбулась вирішальна битва Північної війни.

Полтавська губернія була створена 27 лютого 1802 року. На час її утворення тут проживало понад 1,3 мільйона чоловік.

У 1840 році у Полтаві відрили Петровський кадетський корпус, в ті часи він був найпрестижнішим кадетським навчальним закладом.

Сучасну Полтавську область з обласним центром у Полтаві утворено 22 вересня 1937 року.

Нині туризм та культура в житті міста відіграють все більше значення для розвитку місцевої економіки і є важливими факторами розташування, створюючи привабливість, що впливає на інші сфери життєдіяльності міста.

Унікальна архітектура, музеї, парки усім цим славиться Полтава, але її неповторність в іншому. В образі міста безпомилково вгадується скромна чарівність провінції і гідність духовної столиці.

 Один із символів міста, вона ж візитна картка Полтави – Біла альтанка, яка розташована на Івановій горі. Звідси відкривається чудовий краєвид на місто та на Хрестовоздвиженський монастир. Збудована альтанка у 1909 році. Під час Другої світової війни була зруйнована, на тому місці німцями було влаштовано артилерійський наглядовий пункт. Наново була побудована у 1954 році.

Більш широке уявлення про Полтаву та полтавський край можна отримати в Полтавському краєзнавчому музеї імені М. Кричевського. Він є пам’яткою архітектури, збудований у стилі українського модерну у 1908 році. У місті взагалі дуже багато архітектурних пам’яток, переважно у стилі еклектики.

Кожне місто в Україні має свою родзинку, свій символ. Київ – каштани, Львів – каву та шоколад, Вінниця – фонтани, Полтава – галушки. Однак, кожне з цих міст, окрім історичних символів має багато цікавинок і легенд. Завдяки їм між людиною та містом виникає міцний зв’язок. Легенди можуть змінити ставлення до міста. Всі полтавці знають легенду про Марусю Чурай. Про цю легендарну дівчину нагадує пам’ятник, який знаходиться біля Полтавського музично-драматичного театру імені М. Гоголя. Книгу Ліни Костенко «Маруся Чурай» можна знайти у бібліотеці-філії 5.

Нікого не залишить байдужим легенда про дівчину-панянку, яка спасла жителів міста від загадкової хвороби, що була пов’язана з відсутністю чистої води в місті. Дівчині наснився сон, ніби в Чорному Яру під горою є джерело і якщо з нього попити води, то ніяка хвороба не торкнеться. З того часу хвороба покинула містян. Це повір’я стало пророчим, оскільки саме на Панянці під горою у 1899-1900 роках заклали першу артезіанську свердловину.

Цікаві легенди існують про скарби Мазепи, про привид Кадетського корпусу та про галушки, які врятували наше місто. Його оточили вороги , взяли під облогу і вирішили чекати поки у жителів закінчиться їжа. Через деякий час у містян виникла проблема з продуктами, але одна господиня із запасів, що залишились, приготувала галушки. Раптом вона побачила у вікно, що ворожий шпигун пересувається вулицею і жінка почала кидати в нього перше, що попало під руку – галушки. А коли розвідник повернувся, то доповів командирові, що в цьому місті багато продовольства, адже жителі дозволяють собі кидатися їжею. Місто було врятоване. В обласному центрі є пам’ятник полтавській галушці, а ще ця страва найпопулярніша у полтавців.

Тож, Полтава – місто духовного скарбу. Для вас завжди відкрита краса міста, за якою приховані особисті історії її мешканців. Полтава дала натхнення для творчості і наукових звершень для сотень всесвітньо відомих постатей. Це – місто яскравих подій. Щедре, гостинне, воно завжди у вашому серці.


Немає коментарів:

Дописати коментар