середу, 23 вересня 2020 р.

«Місто, в якому хочеться жити»

Погожий і незабутній ранок над містом, один із тих, які назавжди залишаються в пам’яті, хвилюють кожного.

З Днем народження тебе, наша Полтаво!

Ось вона, ось, справжня красуня, героїчна і нездоланна у віках, засяяна сонцем, зеленню і квітами. Серед  буяння парків і скверів то тут, то там здіймаються її численні пам’ятники – свідки славної історії міста.

Пройдіться полтавськими вулицями, і ви помітите, що у кожної свій, лише їй притаманний вигляд.

Місто має давню і, напрочуд, доленосну як у вітчизняних, так і в європейських масштабах історію.

У всій повноті явила славна Полтава свою відвагу в роки Другої світової війни. Десятки тисяч її синів і дочок пройшли фронтовими дорогами.

З Полтавою міцно пов’язана доля багатьох видатних громадсько-політичних діячів, велетнів науки і культури. У місті жили й працювали письменники Іван Котляревський та Панас Мирний, відомі художники В. Боровиковський, Г. Мясоєдов та М. Ярошенко, основоположник української класичної музики Микола Лисенко, математик Остроградський, лікар – хірург М. Скліфосовський, педагог А. Макаренко, співак І. Козловський та багато інших.

Полтава – адміністративний, економічний і культурний центр Полтавської області.

Місто дає путівку в життя багатьом інженерам, вчителям, лікарям, сільськогосподарським працівникам.

Полтава невпинно росте і розвивається, розширює свої межі, набирає нових сил.

Подейкують: полтавське – значить галушки… Але полтавці з гордістю можуть сказати, що Полтава внесла страву «полтавські галушки» до національної скарбниці традиційної української кухні.

« Люби і знай свій рідний край» - гасло, яке не втратило своєї актуальності і понині.

Тому працівники бібліотеки – філіалу № 5 пропонують вам ознайомитися з книгами про нашу малу Батьківщину, які є в нашій книгозбірні.

1 Путівник–нарис Анатолія Дяченка «Полтава моя – це поезія й проза» дає можливість гостям міста, а також місцевим читачам мати уяву про історичні та культурні пам’ятки нашого міста.

2 Книга «Полтава. Історичний нарис.» - дослідження історії міста від сивої давнини і до наших днів. Автори послідовно висвітлюють основні етапи долі міста. Для викладачів, студентів, краєзнавців.

3 Короткий путівник М. В. Іконнікова «Полтава. Острови і островки історії» проведе мешканців міста по історичних місцях: музеях, храмах, площах обласного центру. А школярі та студенти знайдуть тут нову корисну інформацію.

4 Полтава по праву відноситься до найвизначніших історичних міст нашої країни. В книзі «Сім чудес міста Полтави» ви ознайомитесь з найвизначнішими архітектурними пам’ятками. Видання  розраховане на широке коло читачів.

5 Уявно помандрувати в сиву давнину чи недавнє минуле нашого древнього, але вічно молодого міста ми можемо разом з книгою Ольги Чепіль «Вулицями старої Полтави».  Для широкого кола читачів та людей небайдужих до нашої історії.

6 Книга «Полтава і полтавці» автора–упорядника М. П. Коломійця – це короткий історичний екскурс вулицями старого міста і сьогодення. Буде цікаво краєзнавцям та учням шкіл.

Мандруймо разом з книгами нашим містом, милуймося її краєвидами, проявляємо інтерес до минувшини, пишаймося честю іменуватися полтавцями.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар