четвер, 9 вересня 2021 р.

Ляльковий театр чекає своїх глядачів

Наш ляльковий театр – улюблене місце відпочинку не тільки полтавської малечі. Дорослій частині глядацької аудиторії  цікаво, яким же був цей рік для театру, що нового приніс, що чекає в новому сезоні. На запитання відповідають  директор цього закладу культури Тетяна Вітряк,  та головний режисер Ніко Лапунов. « У нас цього року  з`явився казковий палац і годинник та виставка ляльок у такому масштабі.

Є персонажі на постійній основі, котрі зустрічають дітей,  психологічно підтримують. Діти добре їх знають, люблять, приносять їм малюнки і квіти.  - Сказав пан Ніко. За результатами ІІІ Всеукраїнського театрального Фестивалю-Премії «ГРА» переможцем  2020 року стала у номінації «Найкраща вистава для дітей» - наша інтерактивна вистава  «На хвилі» . Цього року на фестивалі ми потрапили в 30 вистав - «Лонгіст» в номінації «Краща драматична вистава» - «Леді в лавандовому». Експертна рада  цього конкурсу об`їздила всі міста, із яких театри подавали заявки, і 15 липня ми дізнаємося, хто потрапив до «Шортліст» - 12 кращих вистав. А в жовтні буде оголошено переможців, після перегляду вистав Міжнародним журі. Нині ми знову беремо участь у Всеукраїнському фестивалі театрів ляльок «Прем’єри сезону», подали  дві вистави «Мій дідусь був вишнею» та «Леді в лавандовому»». Коронавірус і карантини змінили плани лялькарів на це літо. Завжди театр їхав на гастролі влітку. Цього року були у відпустці. Але  вже  зроблено чимало.

«Із 1 травня працює інформаційний дитячий центр «Разом», який на громадських засадах очолює Наталія Святцева, заслужений журналіст України. До центру ходить на заняття 40 дітей. Головне завдання – вивчати, досліджувати і всебічно висвітлювати роботу  і життя лялькового театру. Діти роблять зйомки і пишуть тексти.  Вже зроблено 4 випуски «Театральної майстерні», де показано шлях вистави до глядача, від репетиції до показу на сцені театру. Тут навчаються писати сценарії та робити відеоінтерв`ю… Школярі активно беруть участь у житті нашого театру, знайомляться з роботою ляльок різних систем і представляють їх нашим маленьким глядачам. Адже дітлахам цікаво потримати ляльку в своїх руках, побачити як відкриває очі і ротик… Таким чином ми зацікавлюємо дітей і виростимо собі кадри професійних акторів». – Розповідає Тетяна Володимирівна Вітряк, директор Полтавського  театру ляльок.  До речі, цей бал став своєрідним подарунком до дня народження Тетяни Володимирівни, яка 14 липня відзначала День варення. Та непросто іменини, а 50-ти річний ювілей. Тож вітаємо колектив і його очільника. 

Оксана Кравченко член НСЖУ і МСПУ


 

1 коментар:

  1. Ніко Лапунов - унікальний режисер ХХ1 ст., він вніс нове дихання в наш театр. Добре, що пишете, розповідаєте новини із життя театру ляльок.

    ВідповістиВидалити