середу, 13 жовтня 2021 р.

Слово про Короленка - художника

Продовжуємо цикл замальовок Оксани Кравченко «Моя Полтава - мої роки і спогади» і сьогодні згадаємо про нову грань таланту нашого видатного земляка Володимира Галактіоновича Короленка.

В українській літературі немало видатних синів, котрі вміли малювати. Першим у цьому переліку стоїть Тарас Шевченко, а ще наші видатні земляки Іван Котляревський, Микола Гоголь.

Але є імена сьогодні призабуті, наприклад, Богдан Лепкий, український педагог, прозаїк, поет. Він малював картини, вивчав історію мистецтва, популяризував доробок українських митців, допомагав їм морально і матеріально.

У нього була мрія, яку вдалося здійснити лише частково – “написати пензлем історію України”. Пантелеймон Куліш письменник, автор першої фонетичної абетки для української мови, мав хист до малювання ще з дитинства.

До цієї літературної спільноти приєднався і  письменник Володимир Короленко. Про це написала у своїй новій  книзі «Я любив малювати…Володимир Короленко » Людмила Ольховська, відомий на Україні науковець, короленкознавець, краєзнавець і публіцист. Книга створювалася протягом 42-х років і  надрукована у ФОП Говоров С. В. у 2021 р. Нічого подібного на Україні не було. Це питання ніхто не вивчав так глибоко, як Людмила Василівна. Написана книга  полтавською дослідницею  творчості нашого земляка просто і  чесно,  гарно ілюстрована. Видання  -  результат співпраці двох професіоналів Людмили Ольховської та Сергія Говорова , на їх творчому рахунку  це вже 4 книга. Тут представлені  всі малюнки Короленка, що зберігаються у фондосховищі  музею, його портрети і 2 шаржі, автопортрет. Серед них лише 1 полтавський краєвид, на якому письменник зобразив свою дачу у Хатках, де жив із 1905 р.  Це так, бо доньки у 1938 р. продали архів Володимира Галактіоновича в Москву, і нині він недоступний для українських дослідників. У книзі є розділ джерелознавства. Презентація її вперше  проходила в літературній частині музею письменника на день його народження, куди зібралися  бібліотекарі, письменники, колекціонери, друзі музею не лише з обласного центру, а й з 4-х районів Полтавщини. Протягом вересня 2021 р.  презентації відбулися для студентів ПНПУ ім. В. Г. Короленка  та школярів, гімназистів  обласного центру.

Оксана Кравченко член НСЖУ і МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар