середу, 27 жовтня 2021 р.

«Легенди Кременчука в картинах»

Продовжуємо цикл  історій «Моя Полтава - мої роки і спогади» полтавки  Оксани Кравченко  і поговоримо про сучасну жінку. Сьогодні все більше жінок нашого краю доводять, що вони не тільки найкрасивіші жінки України,   а ще розумні і талановиті. 

Із 25 червня по 18 липня 2021 р.  в Полтавському художньому музеї ( галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка демонструвалася персональна виставка «Легенди Кременчука в картинах»  Оксани Бойко, яка є очільником  Кременчуцької міської художньої галереї.  Роботу виставки продовжили і 23 липня відбулося її закриття, де презентувалася книга  нашої сучасниці під такою ж назвою. Оксана Бойко - журналіст, художник, мистецтвознавець, магістр мистецтв, доктор філософії.  Протягом 15 років вона очолювала мистецьку школу «Око», реалізувала 30 проектів соціальних та міжнародних у сфері культури. Вона є автором 1000 картин та монументальних творів.   Пані Оксана є лауреатом конкурсу «Успішна жінка Полтавщини - діяч культури та мистецтва » (2019 р.); лауреат огляду-конкурсу на ідентифікацію елементу нематеріальної культурної спадщини «Народні джерела Полтавщини» проект «Легенди Кременчука» ( 2020 р.). А ще вона лауреат Міждержавної українсько-казахської премії в галузі літератури  і мистецтва. Оксана Бойко має нагороди. Зокрема нагороджена пам’ятною медаллю Українського Фонду культури ім. Б. Олійника «За вірність заповітам Кобзаря», почесною відзнакою «За особисті заслуги» Товариства «Знання» України,  медаллю «За служіння мистецтву« Всеукраїнського об`єднання «Країна», а ще орденом Української православної церкви   «Святого Миколая Чудотворця». 

Виставка, що експонувалася в  Полтаві, всебічно показала творчість цієї художниці. Ще жодного разу, від дня свого відкриття, тут не були картини розміщені на 4-х рівнях, як зараз.  Велика виставкова зала за роки свого існування не демонструвала таку велику кількість картин одного автора, таке розмаїття жанрів, напрямків та технік. Тут представлені навіть 13 публікацій О. Бойко  в місцевій газеті «Кременчуцькі новини». Найбільший інтерес у поціновувачів сучасного мистецтва викликали її графіка та серія творів в старовинній східній техніці тушового живопису сумі-е. Саме останній полтавці в галереї побачили вперше.

Книга та  презентація її  були настільки незвичними, що заслуговують окремого слова. Вперше у Полтавському художньому музеї презентацію проводила сама авторка книги.  Книга ця є частиною проекту «Мій Кременчук: легенди, історія, сучасність» до 450-ї річниці  першої літописної згадки про Кременчук.  Окрім цієї книги  Оксана Бойко створила ще три - «Мости часу», «Мій Кременчук. Три пішохідні екскурсії», «Мій Кременчук: легенди, історія, сучасність». 

Відеопрезентація пані Оксани розпочалася із прослуховування запису пісні «Пливе щука з Кременчука», що стала лейтмотивом зустрічі з талановитою землячкою. Книга видана за фінансової підтримки Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА. 

Оксана Бойко розповіла дуже конкретно і розлого,  із найменшими подробицями, про всі  особливості видання, від обкладинки, де зображено козака Івана Кременя, засновника міста, і аж  до останньої сторінки. Книга справді приємно вразила полтавців. У ній вміщено 45 картин Оксани Бойко. Початок книги "народився» давно, коли навчалася в магістратурі в  Українському Вільному Університеті в Мюнхені.  Саме тоді почула легенду про  онуку  князя Ярослава Мудрого. Едінга, так звали дівчину,  прожила 35 років  в селі Пух, що за 30 км від Мюнхена, мала дар цілительства та яснобачення. Вона допомагала в біді та лікуванні хвороб. 

У післямові «Образ Міста між Заходом і Сходом» Віталій Ханко сказав: «Як історик мистецтва, я вважаю, що в науковій сфері пані Бойко поєднує  кращі риси віденської мистецтвознавчої школи - глибоке аналітичне мислення та теплу емоційну сердечність. Відчутно, що цінності художника і науковця набули остаточного формування в європейському освітньому осередку - Українському Вільному Університеті в Мюнхені, де пані  захистила звання доктора філософії». 

Оксана Кравченко член НСЖУ і МСПУ




 

1 коментар:

  1. ПРИЄМНО ЧИТАТИ, АДЖЕ ОКСАНА БОЙКО ВЖЕ ЧЛЕН НСХУ. ЗАСЛУЖИЛА І ТАКІ СЛОВА, І ЧЛЕНСТВО.

    ВідповістиВидалити