вівторок, 19 жовтня 2021 р.

Вічна легенда полтавського краю

Сьогодні з упевненістю можна сказати, що українських козаків знають в усьому світі. Про них написано багато книг, складено багато пісень. Часи козацтва – це героїчне минуле України. Відомо, що в козацькому війську музика відігравала об’єднуючу роль, а дума та пісня сприяли самоутвердженню нації. Народна мова пісень полтавки Марусі Чурай – це своєрідний генетичний код українців. Тож пісні, які створювала дівчина, підхоплювали насамперед козаки Полтавського полку. 

Про життя та творчість Марусі Чурай,  видатної піснетворки, незгасної постаті, ім’я якої народ проніс через віки у легендах та піснях, розповіли під час краєзнавчої години працівники бібліотеки-філіалу № 5 студентам фахового медико-фармацевтичного коледжу Полтавського державного медичного університету.

Сюрпризом для читачів стало знайомство з театрально-поетичним факультетом «Рубікон», особливість і цінність якого в тому, що в театрі грають актори віком 60+. Керівника театру Тараса Духовного образ легендарної дівчини надихнув створити моновиставу за романом Ліни Костенко «Маруся Чурай». На імпровізованій сцені книгарні відбулася неперевершена гра акторів – Конь Тамари Василівни (грала роль Марусі Чурай) та Костенко Софії Іванівни (виконувала пісні). Студенти були вражені потужною енергією та палітрою емоцій, яку актори демонстрували своєму глядачеві. 

А ще бібліотекарі збагатили знання студентів про рідний край оглядом літератури з краєзнавства. Всі присутні були в захваті від почутого і побаченого в бібліотеці.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар