середу, 3 листопада 2021 р.

Секрети помаранчевого настрою

«Рудий гарбуз осколком сонця 

осяяв день осінній…»

Гарбуз уже кілька років не виходить із тренду, повернувшись до нашого столу, і вже став символом осені. Але крім запашного аромату у каві та пиріжках, цей соковитий плід є надзвичайно корисним.

Батьківщина гарбуза - Мексика, з відкриттям Америки смачний плід набув популярності у Європі. В Україну гарбуз потрапив лише у XVI столітті й зайняв своє почесне місце в українській кухні, народній медицині, обрядовості. Він так прижився на українській землі, що увійшов у фольклор як свій, рідний. Саме з гарбузом пов'язаний старовинний український звичай: якщо до дівчини сватався хлопець, який їй не подобався, то вона підносила йому гарбуза. Всі ми пам’ятаємо соціально-побутову комедію Григорія Квітки-Основֹ’яненка «Сватання на Гончарівці» і Стецька з гарбузом.

Пам’ятаєте вірш «Ой, чи живі, чи здорові всі родичі гарбузові?». Виявляється, що існує близько 800 видів гарбуза, проте тільки 200 з них - їстівні. Вражає різноманіття його кольорів та форм. Великі й маленькі, помаранчеві й жовті, вони котяться із полів, городів та супермаркетів до нас на столи, щоб ароматно пахнути і зігріти передчуттям смачного осіннього обіду. Українці не уявляють свого дитинства без гарбузової каші. Та хіба тільки кашу можна зварити з цього дива, адже крім перших і других страв можна зробити чудову випічку, десерти і, навіть варення. А рецепти господиням можна переписати у свою кулінарну книгу з журналів та газет, які підписує бібліотека-філіал №5.

У народі кажуть: «Одним гарбузом ситий не будеш», проте у поєднанні з іншою їжею - точно будеш здоровий. Гарбуз містить багато вітамінів, дуже корисне гарбузове насіння та гарбузове масло. Той, хто вирощує та споживає його неодмінно здобуде бадьорість та здоров’я. Недарма гарбуз називають королем осені.

Гарбузи були і є для людей і їжею, і посудом, і складом для зерна. У Новій Зеландії живе стародавній народ - маорі. Вони не тільки споживають ці плоди, а й роблять з них посуд. Цікаво, що і зараз у Середній Азії зберігають крупи і зерно у висушених гарбузах.

І останній аргумент на користь гарбуза - його помаранчевий колір, який піднімає настрій. Маленькі декоративні гарбузики ставлять на вікна як прикраси, і вони створюють у помешканні радісну атмосферу своїм яскравим кольором. 

Отже, якщо життя піднесло вам гарбуза – зваріть із нього кашу, посмакуйте!



 

1 коментар:

  1. ДУЖЕ ЦІКАВО ТА З ГУМОРОМ. ДЯКУЄМО БІБЛІОТЕКАРЯМ ЗА ПРЕКРАСНУ ІСТОРІЮ ГАРБУЗА.

    ВідповістиВидалити