понеділок, 8 листопада 2021 р.

Вишивана сорочка для королеви Франції

Продовжуємо цикл «Моя Полтава - мої роки і спогади» нашої активної читачки і популяризатори Оксани Кравченко. Географія її героїв постійно розширюється і ми вже знайомимося не лише з цікавими і талановитими людьми обласного центру, а й зі  всієї області. І поговоримо сьогодні  про українську вишивку та її найвидатнішу представницю з  м. Решетилівки.

Що являє собою  нині  українська вишиванка – національний символ чи модний тренд? За останні роки мода на вишиванку в Україні та Європі помітно зросла. Людей в одязі з елементами національного вбрання можна зустріти не тільки на День Незалежності чи інші державні свята, адже багато полтавців одягають вишиванку на свій день народження, весілля. Напередодні 30-річчя Незалежності України у Полтавському-літературно-меморіальному музеї І. П. Котляревського відбулася виставка носія нематеріальної культурної спадщини відомої на Україні майстрині вишивки «білим по білому»  Алли Кісь. 

Пані Алла народилася у с. Мирівка Волочиського району Хмельницької області. Її батько Володимир Олександрович займався лозоплетінням та дерево-різьбленням для душі. Із дитинства любила малювати і мріяла стати художницею. У шкільні роки багато вишивала хрестиком та в’язала спицями. Саме у районному центрі закінчила художню школу.  Коли закінчувала 8-й клас, то прочитала оголошення  в газеті, й поїхала на Полтавщину навчатися на вишивальницю. Односельці поставилися скептично до цього, але коли Алла Володимирівна стала членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України, то ставлення до її творчості змінилося кардинально. 

 Алла Володимирівна завжди згадує добрими словами роки навчання у  Решетилівському художньому професійно-технічному училищі, що має давні традиції у вишивальному мистецтві та килимарстві. Тут навчалась майстерності і творчості у відомих майстринь Катерини Кирилець та Тетяни Шаратіної, у подружжя педагогів Євгена та Лариси Пілюгіних, які вчили не лише азам майбутньої професії, а й навчали розуміти світ мистецтва за законами краси, гармонійно поєднувати техніки в узорі, щоб створити дійсно високохудожній твір. Тут оволоділа понад 20 техніками вишивки.  «Решетилівська школа  у ХХ столітті була найкращою на Україні. Тут учениці отримували  найвищий 4-й розряд вишивальниць», - поділився голова обласної організації Національної спілки майстрів народного мистецтва України Євген Пілюгін, український художник, відмінник народної освіти України, тоді викладач вищої категорії. 

    Решетилівка стала другою батьківщиною для Алли Володимирівни, адже у 17 років вийшла заміж за Олексія Леонідовича Кісь, який за фахом заготівник. Останні 25 років  він - приватний підприємець. Народила доньку Аліну. Сьогодні допомагає донці виховувати 2 онуків. Жага до знань, до самовдосконалення привела її  до Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, де навчалася  на факультеті образотворчого декоративно-прикладного мистецтва. Нині вона є аспіранткою Полтавського національного педагогічного університету імені Володимира Короленка. Чоловік Олексій  є опорою її всі ці роки. Завдяки родині у неї виростають крила.

          Майже тридцять років пропрацювала майстром виробничого навчання з вишивки та викладачем композиції у рідному училищі. А нині, вже три роки,   вона заступник директора з культурно-освітньої роботи у Всеукраїнському центрі  вишивки та килимарства в м. Решетилівка. Передаючи уроки майстерності ученицям, ділиться з ними найпотаємнішим секретом: «Щоб вишивка стала справді ніжною, витонченою та неймовірно красивою треба вишивати з любов’ю, вкладати часточку душі в кожний стібок».   Творча уява художниці створює неповторні орнаменти, які потім втілюються у дивовижні вироби.  Улюбленою технікою вишивальниці є мережка, бо вироби, створені з допомогою цієї техніки, – прозорі, ніжні, легкі, наче ранковий серпанок. 

    « Я вигадую  сама візерунки, деякі елементи беру зі старовинних робіт. Я сама малюю і придумую під людину, враховую, що хоче бачити на своїй сорочці» - поділилася Алла Володимирівна на відкритті першої персональної виставки в Полтаві. У музеї пані Алла були  представлені  сорочки  з льону жіночі на чоловічі, вишивки на маркізеті, а ще сукні з вишивкою «білим по білому»  та   жіночі сорочки з вишивкою під назвою «гадяцькі жидівки» ( на білій тканині вишиті візерунки синіми нитками), які полтавці побачили вперше.

     Мистецькі твори майстрині зберігаються в «Українському домі», Національному музеї народної архітектури і побуту України, знаходяться у приватних колекціях Італії, Франції, Великобританії, США, Канади, Росії, Туркменістану. Саме Алла Володимирівна створила вишиванку  «білим по білому» для королеви Великобританії Єлизавети ІІ. 

 Алла Кісь – постійна учасниця Всеукраїнських та обласних свят народного мистецтва. Майстриня активно працює, популяризуючи кращі традиції українського народного мистецтва, доводячи своєю творчістю світу, що  сьогодні вишивана сорочка - не просто одяг – це стан душі, символ віри , патріотизму, поваги до славних традицій українського народу. 

        Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

2 коментарі:

  1. Вишивають у полтавському краї вже не одне століття жінки,моя бабуся, мама вишивали, тому так приємно читати про сучасних вишивальниць з Решетилівки. Спасибі за пам`ять. Ваш блог читають пенсіонери Подолу.ВІд їх імені дякую за цікаві матеріали про наших земляків, про нові книги,що надруковані у місті та Україні.

    ВідповістиВидалити
  2. Я горда, що живу поряд із такими талановитими жінками, як Алла Кісь. І рада від того, що завдяки передруку в Англії тепер про неї знають українці, які ще не забули рідну мову. Багата талантами земля наша полтавська, проте багато з них залишаються невідомі, ЯК СОЛДАТИ П СВІТОВОЇ ВІЙНИ. Ви робите велику роботу по популяризації талантів, хай Вам, бібліотекарі, допомагає Господь!

    ВідповістиВидалити