вівторок, 9 листопада 2021 р.

Книга, що розповідає про слово

Словникарство в Україні має кількасотлітню історію. У нашій мовознавчій спадщині невеликі рукописні словники часів Київської Русі, словники Лаврентія Зизанія (1596), Памва Беринди (1627), тлумачний словник Йосипа Каменецького (1798) та Івана Колтяревського до поеми «Енеїда»

(1809), чотиритомний «Словарь української мови» Бориса Грінченка (1907 – 1909), «Український правописний словничок з короткими правилами правопису» Григорія Голоскевича (1914), «Історичний словник українського язика» Євгена Тимченка(1930,1932), «Практичний словник синонімів української мови» Святослава Караванського (2000) та багато інших непересічних праць. У 1970 – 1980 рр. з’явилось 11-томне академічне видання – «Словник української мови».

Великий тлумачний словник сучасної української мови створювався на основі всіх згаданих та багатьох інших спеціалізованих словників. Словник розрахований на широкий загал читачів, які прагнуть досконало знати українську мову. Усього близько 170 тисяч слів і словосполучень. Крім загальновживаної лексики, у Словнику наводиться основна термінологія сучасної науки і техніки, а також слова, що визначають явища й реалії виробничого, культурного та побутового життя українського народу.

Значне місце у Словнику займають економічні, історичні, філософські та політичні поняття, терміни науки й мистецтва, сучасне тлумачення яких позбавлене ідеологічної заангажованості. Окрім того, до Словника включені слова, що вживались у художніх текстах ХIХ ст., поняття фольклорно-етнографічного характеру, поняття про прадавні українські обряди й вірування, сучасні надбання культури українського народу.

У Словнику знайшлося місце для численних слів та їх похідних, які не зафіксовані жодним словником, але віддавна існували в нашій мові, існують дотепер і, на думку укладачів, мають право на існування в майбутньому, та й не тільки в усному мовленні.

Не тільки бібліотекарі, й користувачі бібліотеки-філіалу №5 постійно користуються Великим тлумачним словником сучасної української мови, який допомагає збагатити свій словниковий запас та пояснити незрозумілі слова. Наприлад:

АГРАФ - Коштовна пряжка чи застібка на одязі.

БАВНО - Занадто повільно.

ВИСТУПЦІ - Хатні туфлі.

ГОХУА -  Китайський живопис водяними фарбами на шовкових та паперових сувоях.

ДЮДЯ - Холод; холодно.




1 коментар:

  1. Словникарство - це цікаве і сучасне заняття. Спасибівам, Ірино Михайлівно за бесіду-екскурсію у цей дивний світ.

    ВідповістиВидалити