середу, 2 лютого 2022 р.

Видатна постать полтавського краю

В числі цьогорічних знаменних пам’ятних дат – 210 річниця від Дня народження відомого українського письменника, байкаря, педагога, видавця, благодійника Євгена Павловича Гребінки. Він народився на хуторі Убіжище Пирятинського повіту (нині село Мар’янівка Гребінківського району) на Полтавщині в сім’ї відставного штаб-ротмістра Павла Івановича Гребінки. Малий Євген зростав серед простої, але мальовничої сільської природи. 

Поетичні місця Полтавщини, великий занедбаний сад, безмежні луки та темні ліси з дитинства запали в чутливу душу хлопчика. Початкову освіту здобув у домашніх умовах. Перший, ще дитячий, інтерес до літератури значно розвинувся в Ніжинській гімназії вищих наук. Там почав писати вірші, і до 22-річчя, поки був на рідній землі, творив лише українською, любов, до якої прищепила няня. 

За життя написав 46 романів, безліч віршів, байок, повістей, оповідань, кілька романсів. Його твори з 1833 року систематично друкуються в альманахах і журналах. З 1834 року жив у Петербурзі, проте частенько навідувався в Україну, в тому числі й разом зі своїм другом Тарасом Григоровичем Шевченком. Дбав про піднесення освіти рідного краю. У 1847 році організував парафіяльне училище для дітей села Рудки, надсилав для нього кошти. 

Творчість Гребінки відіграла велику роль у становленні української літератури. Серед українських письменників, з літературною і громадською діяльністю яких пов'язаний новий етап у розвитку національної культури, одне з почесних місць належить Євгену Гребінці. Його мудрі байки, проникливі ліричні вірші й прозові твори пройняті співчуттям до простого народу. Художня спадщина письменника досить розмаїта, але найціннішу частину її становлять байкарські твори, які відіграли важливу роль у процесі становлення нової української літератури на засадах реалізму й народності. А найвідомішим на весь світ поетичним твором Євгена Гребінки є романс «Очи черне, очи жгучие». Цей вірш  він присвятив своїй дружині Марїі Ростенберг.

На його честь назвали вузлову станцію залізниці Київ-Харків. Кожного року в ці лютневі дні пам'ять земляка вшановують у Гребінківському народному краєзнавчому музеї, де знаходиться кімната-музей письменника.

Якщо вас зацікавила творчість Євгена Павловича, то завітайте до бібліотеки-філіалу № 5. Тут ви знайдете твори відомого байкаря та ознайомитеся з цікавими фактами з його життя.


1 коментар:

  1. Гребінку знаємо, як байкаря, а у нього така розмаїта творчість. Спасибі, Вам, Бібліотекарі.

    ВідповістиВидалити