понеділок, 7 лютого 2022 р.

Викладач і учениця на одній виставці

У вернісажі «Назустріч відкриваю душу», що відбувся на цокольному поверсі Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) ім. М. Ярошенка  поряд  представлені роботи педагога Ольги Клочко та  її учениці Роксани Кізерової, котрій 10 років. Такий  спільний творчий доробок я побачила вперше у галереї. Зазвичай тут виставляються цілі родини митців, найчастіше подружжя художників. 10 років тому вже була персональна виставка цього автора у художньому музеї.

Пані Ольга знаний на Україні майстер акварелі, педагог Полтавської міської школи мистецтв «Мала Академія Мистецтв» ім. Р Кириченко.  Вона учасниця 20 Всеукраїнських та 12 міжнародних виставок, 25 пленерів. ЇЇ персональні виставки були в Полтаві, Києві, Львові, Одесі. Із 2015 р. - член НСХУ. На вернісажі у музеї показано 41 роботу. Ця пані чудово володіє технікою по сухому та по мокрому. Серед різноманіття марин, сільських пейзажів та натюрмортів, є один «Автопортрет» ( 2019 р), що створено з легкою іронією. ЇЇ твори камерні та інтимні, для серця , для душі.  Вони ніжні та витончені і виконані на високому професійному рівні. Тут можна побачити пейзажі таких  міст: Седнів, Одеса, Славськ, Львів. Є карпатські мотиви. Твори О. Клочко мажорні, піднесені. Акварелістка не просто високотехнічна, але й віртуозна та артистична у своєму творчому самовираженні. Ольга приділяє увагу не тільки і нескільки кольору, але й іншим компонентам виразності - композиції, пластиці, світлу. Тонким відтворенням змін кольору і освітлення в природі, багатством тональних нюансів відрізняються акварелі «Осінній дует», «Бабине літо», «Осінь у Славську» та «Баржа на Дніпрі» і «На причалі, « Біля моря».  

«Я беру енергію від природи, спілкуюся. Радію миттєвостям життя. Нині акварель набуває популярності у світі. Нещодавно була у Празі на Міжнародному фестивалі акварелі.  Я все життя вчуся і вчу. Моя учениця теж бере участь у міжнародних фестивалях. Її робота «Зайчик» побувала у Еквадорі». - Розповіла Ольга В`ячеславівна.

Роксана є переможцем та лауреатом обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Вона виборола   Гран-Прі Полтавського обласного фестивалю-конкурсу творчої молоді «Різдвяне коло».

Прекрасний концерт підготували колеги нашої героїні. Зразковий камерний ансамбль «Гобелен», що створено при цьому навчальному закладі в 2003 р.,  виконав твори П. Моріа й А. Вівальді,  також О. Рибнікова, І. Тамаріна, М. Скорика. Керівники колективу Світлана Берюк та Надія Здоровило, концертмейстер Тетяна Карпенко.

Оксана Кравченко, член НСЖУ і МСПУ


Немає коментарів:

Дописати коментар