пʼятницю, 4 лютого 2022 р.

Видатні постаті краю

В архівах Леонардо да Вінчі зберігся малюнок : фігурка людини під незвичним наметом – куполом, дата зображення - січень 1495 р.  З давніх-давен людство намагалось вигадати пристрій для гальмування  при спуску з великої висоти. Тут можна згадати плащі, парасольки, крила, дерев’яні рамки, обтягнуті полотном. Саме з таким парашутом-рамкою виконав перший у світі стрибок венеціанський інженер та філософ Ф.Веранціо в 1617р. Йшов час, конструкція парашута вдосконалювалася, але коли з’явилися перші літаки, то виявилося, що для стрибків потрібен зовсім інший парашут. 

Вихід з положення знайшов  Гліб Євгенович Котельников.  Винахідник прийшов до твердого переконання, що парашут в польоті повинен знаходитися на льотчикові і завжди бути готовим до використання. Парашут «РК-1» був розроблений протягом 10 місяців і його перше показове випробування Гліб Євгенович з успіхом зробив у червні 1912 року.

Це був легкий парашут круглої форми, який укладався в металевий заплічний ранець, відкривався за допомогою витяжного кільця. Всі сучасні моделі парашутів створені за принциповою схемою винаходу Котельникова.

Згідно з Постановою Верховної Ради про пам’ятні дати і ювілеї у 2022 році на державному рівні відзначається 150-річчя від дня народження видатного винахідника.  

Полтава в життєписі Гліба Котельникова займає значне місце. На сьогодні винахіднику присвячена частина експозиції Полтавського музею авіації і космонавтики, меморіальна дошка на будинку колишнього акцизного управління (вулиця Соборності, 24/15), де він мешкав із родиною.

А у фонді бібліотеки-філіалу № 5 зберігається книга Г.Є.Котельникова «Парашути» видавництва «Детгіз»,  1943 ріку видання. Пожовкле від часу видання приваблює читачів і цікавою змістовною розповіддю про історію виникнення парашута, і великою кількістю ілюстрацій, і тим, що є бібліографічною рідкістю. 



 

1 коментар:

  1. Цікаво для всіх читачів зроблено. Я вперше тут прочитала про перший у світі стрибок венеціанського інженера та філософа Ф.Веранціо. Життя прожила, а не чула про такого. Дякую!

    ВідповістиВидалити