понеділок, 21 лютого 2022 р.

Полтава у творчості її мешканців

У мистецькій крамниці «Сто доріг», що розташована на вулиці  П. Орлика,  завжди багатолюдно. Творча інтелігенція давно обрала її місцем своїх зустрічей і спілкування.
Виставка Ольги Синьоокої-Пятікової стала приємним завершенням вернісажів в Полтаві, присвячених обласному центру.  Ольга Синьоока-Пятікова, випускниця архітектурного факультету Полтавського будівельного інституту, добре відома відвідувачам мистецької крамниці і не тільки. Вона чудовий графік нашого обласного центру, має свій погляд,  почерк, естетичний смак. Її роботи впізнані і оригінальні. Нова зустріч і знову архітектурне обличчя Полтави. 12 графічних робіт, присвячених улюбленим будинкам нашої старої Полтави. Цікаво, що тут не лише їх нинішній вигляд, а й фото сторічної давнини. Так можна прослідкувати як використовувалися ці приміщення і зберігалися. Успенська церква, хатка  Івана Котляревського, краєзнавчий музей, державний архів Полтавської області, кінотеатр «Колос», будинок із медальйонами… 

Рік тому Ольга загадала на відкритті музею Бажана, що хоче намалювати улюблені будинки Полтави, бо в них душа міста. Бажання це реалізувалося нині на персональній виставці.  6 картин створювала 1 рік і 6 -  протягом одного вересня. Так завершила серію. Місто у всіх своїх проявах, настроях і формах постало перед глядачем у новій виставці класика полтавського пейзажу Ольги Синьоокої-Пятікової . Наступного року вийде календар із цими графічними роботами і фото, щоб привернути увагу жителів до цих будинків.. 

Поряд можна  було побачити  твори молодої художниці, яка ще лише починає свій шлях у мистецтво. Це полтавка Софія Мельник. Вона навчається у 6-му класі  у  Полтавській художній школі та у 9-му класі Полтавського міського багатопрофільного ліцею №1 ім. І. П. Котляревського. Софія цікавиться графікою та вітражним розписом. Школярка  показує акварелі пейзажів, що створені влітку 2021 р. Це парки Полтави, приватні будинки, річка.

Оксана Кравченко, член НЖУ і МСПУ


 

1 коментар:

  1. Пані Ольга - цікавий художник. Добре, що про таких жінок пишуть на блозі.

    ВідповістиВидалити