суботу, 11 лютого 2023 р.

Екскурсія територією Полтавського академічного симфонічного оркестру

Продовжуємо цикл нарисів та кореспонденцій волонтера Оксани Кравченко «Моя Полтава – мої роки і спогади».

Із Полтавським, тоді іще  симфонічним  оркестром при Полтавському обласному музично-драматичному театрі ім. М. Гоголя я познайомилася 20 років тому. Адже багато років щомісяця, зазвичай це були останні дні, у театрі відбувалися концерти саме цього колективу і перетворювалися  вони щоразу на свята класичної музики в нашому краї. 

Я намагалася усякими шляхами потрапити на них, хоча вирватися із вузу, де тоді працювала,  було непросто. Прочитала цікавий вислів Івліна Во, англійського письменника, що сказав в ХХ сторіччі:  „Згідно  нехитрим життєвих правил старого короля, будь-хто, хто має підстави  гордитися своїми предками, зобов`язаний найняти оркестр і покласти свій родовід на музику…“ . Звичайно, що ми цього не робимо, проте слухати гарну музику, насолоджуючись шедеврами класики, всім сучасникам під силу. Отож і любимо ми наш Полтавський академічний симфонічний оркестр за вірність традиціям, за популяризацію кращого із музики країн світу, за високий професіоналізм і любов до музики, яка передається слухачам вже не одне десятиріччя.

Ні для кого не секрет, що класична музика знижує стрес як для слухачів, так і для музикантів. Так, британські дослідники з'ясували, що 90% хірургів слухають музику під час проведення операцій. Це створює для них спокійнішу атмосферу, допомагає впоратися зі стресом. А дослідження, опубліковане Міжнародним журналом хірургії у 2019 році, показало, що прослуховування Моцарта, Баха або Бетховена може підвищити продуктивність лікарів на 11%. Повільна приємна музика Вівальді, Кореллі і Генделя дає відчуття безпеки та сприяє гармонії душі й тіла. Під такі мелодії приємно виконувати будь-які завдання та роботу, вона надихає до порядку та стійкості.  Отож  для мене, як  психолога, вихователя і волонтера було дуже важливим залучити  до роботи в проєкті «Музика нас поєднала» дорогий мені колектив. 

Нещодавно спеціально для переселенцв із Харкова та області, Лисичанська, Запоріжжя та області  музикант та ведуча концертів Аліна Синяговська провела екскурсію територією Полтавського академічного симфонічного оркестру.  Ми почули цікаву розповідь про найважливіші віхи становлення колективу, гастролі країною та світом, через фотовиставку пройшло заочне знайомство із музикантами, диригентами. До речі, для того, щоб в Полтаві  був власний симфонічний оркестр, 10 років знадобилося копіткої праці Віталію Скакуну і він таки здійснив свою мрію, коли йому виповнилося 50 років. Ми відвідали кабінет  художнього керівника та головного диригента оркестру  народного артиста України Віталія Скакуна. Побували у бібліотеці і побачили унікальні видання нот, подаровані оркестру друзями… Піднялися на сцену, де тепер звучить  цей оркестр, спадкоємець першого симфонічного оркестру в Полтаві під орудою  Дмитра Ашхарумова…

Переселенці вже побували на 4-х концертах цього талановитого колективу  і відчули, що музиканти викладаються на сто відсотків. Вони вкладають якісь свої думки, переживання, емоції і все це, просто кажучи, викидають в зал, всю свою енергію. Але з тими оплесками, які  вони чують у відповідь, енергія повертається. От такий обмін проходить на кожному концерті Полтавського академічного симфонічного оркестру.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар