Продовжуємо публікувати статті та інформації волонтера Оксани Кравченко із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади».
15 лютого у бібліотеці-філії № 5 відбулося театралізоване свято Масляної, яке підготували і провели Марина Штепа та Олексій Орел в рамках спільного проєкту волонтерів, бібліотекарів, науковців «Етнографічні зустрічі з краєзнавчим музеєм». Яскравою подією, в якій химерно переплітаються язичницьке та християнське коріння, є святкування Масляної.
Поговорили і про стіл та частування на це свято. Незважаючи на те, що піст ще не розпочався, м'ясні продукти на масляному тижні не вживаються. Частування не обходяться без картопляних драників зі сметаною, рибних пирогів, заливної риби, оселедця, тушкованої риби, курників, а головне млинців. Найбільш поширеними продуктами були молоко, олія, сир, сметана, яйця. З них і готується переважна більшість страв до свята. Пироги, вареники, оладки та млинці – це обрядова їжа, що символізує процвітання, багатство та достаток. А це для наших предків було неможливо без сонця та весни. Тож зима і холод мають відступитися і дати місце весні і сонцю. Ще один символ свята – солом’яне опудало Зими. Його спалюють, щоб холод назавжди відступив і дав дорогу теплу.
Дякуємо Катерині Штепі та Олексію Орлу за таке цікаве й емоційне та яскраве дійство. До нових зустрічей у квітні!
Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ
Немає коментарів:
Дописати коментар