пʼятницю, 17 лютого 2023 р.

Масляна

Продовжуємо публікувати статті  та інформації волонтера Оксани Кравченко із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади».

15 лютого у бібліотеці-філії № 5 відбулося театралізоване свято Масляної, яке підготували і провели Марина Штепа  та Олексій Орел в рамках  спільного проєкту  волонтерів, бібліотекарів, науковців «Етнографічні зустрічі з краєзнавчим музеєм». Яскравою подією, в якій химерно переплітаються язичницьке та християнське коріння, є святкування Масляної. 

Остання належить до слов'янських народних розваг, що зберегли свої історичні традиції. Масляна — це свято своєрідного прощання із зимовим періодом та надії на теплу весну. В Україні з часом воно не втратило самобутності, проте додалися нові звичаї та обряди. У Франції аналогом Масниці можна назвати свято Марді Гра, тобто "жирний вівторок". Це також останній день перед початком Великого посту, але вже католицького.

Поговорили і про стіл та частування  на це свято. Незважаючи на те, що піст ще не розпочався, м'ясні продукти на масляному тижні не вживаються. Частування не обходяться без картопляних драників зі сметаною, рибних пирогів, заливної риби, оселедця, тушкованої риби, курників, а головне млинців. Найбільш поширеними продуктами були молоко, олія, сир, сметана, яйця. З них і готується переважна більшість страв до свята. Пироги, вареники, оладки та млинці – це обрядова їжа, що символізує процвітання, багатство та достаток. А це для наших предків було неможливо без сонця та весни. Тож зима і холод мають відступитися і дати місце весні і сонцю. Ще один символ свята – солом’яне опудало Зими. Його спалюють, щоб холод назавжди відступив і дав дорогу теплу.

Дякуємо Катерині Штепі та Олексію Орлу за таке цікаве й емоційне  та яскраве дійство. До нових зустрічей у квітні!

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар