четвер, 9 лютого 2023 р.

«Музичні кінохіти» в Полтаві

Продовжуємо публікацію статей волонтера і читачки Оксани Кравченко із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади». Поговоримо про музику в кіно.

Нещодавно ми побували на унікальному концерті «Музичні кінохіти», де органічно поєднані музика  і кіно. За диригентським пультом стояв Єлізар Пащенко, котрий із 2004 року та по сьогодні працює викладачем по класу кларнету та саксофону в Полтавському музичному коледжі ім. М.В. Лисенка, а також диригентом  Полтавського академічного симфонічного оркестру.

 Розпочався концерт Полтавського академічного симфонічного оркестру із музики американського кінофільму «Привид опери», що   знятий Джоелом Шумахером у 2004 році за мюзиклом Ендрю Ллойда-Веббера, який у свою чергу був поставлений за однойменним романом Гастона Леру. Звучала на заході переважно американська музика, хоча винятком стала із французького фільму «Професіонал». Цей бойовик-драма режисера Жоржа Лотнера; з Жаном-Полем Бельмондо, Жаном Десайї та Робером Осейном у головних ролях, створений на основі  книжки 1976 року «Смерть тонкошкірої тварини» письменника Патрика Олександра. Музику скомпонував композитор Еніо Мориконе, зокрема, всесвітньо відому тему «Chi Mai». Ведуча концерту Аліна Синяговська зазначила, що за свою довгу кар'єру Морріконе написав музику до більш ніж 500 фільмів, серед яких знаменитий спагетті-вестерн Серджіо Леоне "Хороший, поганий, злий", культовий фільм "Професіонал", популярний телесеріал "Спрут", "Лоліта", "Безславні покидьки" Тарантіно. Якось на запитання журналіста Е. Морріконе сказав: « Я написав багато, бо весь час працював і продовжую працювати. Композитор повинен писати музику — в цьому весь сенс бути композитором. Хоча не скажу, що я такий уже рекордсмен. Згадайте Баха, який був зобов’язаний, за контрактом, писати щотижня нову кантату до недільної меси. Порівняно з ним, я просто ледар». Цікаво, що він диригує тільки музикою, яку написав сам. У цьому сенсі він ще й унікальний диригент.

Полтавські меломани та переселенці із Харкова й області, Лисичанська та Краматорська, натхненні музичними красотами виконуваних творів та майстерністю їх інтерпретації, після закінчення кожного  гаряче виражали своє захоплення палкими аплодисментами, вигуками "Браво!".  Я побувала за своє життя на багатьох концертах симфонічних оркестрів не тільки країн колишнього Радянського Союзу, а й зарубіжжя, проте такої шаленої енергії я ще не бачила,  як на концерті «Музичні кіно хіти», це щоразу мурахи по шкірі.

Те, що наш  оркестр виконує такі складні програми, говорить про високий професіоналізм, зіграність, великий творчий потенціал колективу. Неабиякий успіх! Неймовірна насолода! Яскраві враження! Прекрасна музика і виконання! І все це запам'ятається надовго.

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар