понеділок, 21 серпня 2023 р.

«Відлуння пам`яті Короленка в Хатках».

Продовжуємо публікацію матеріалів із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади» волонтера Оксани Кравченко, яка вже другий рік працює з переселенцями у нашому місті.

16 серпня у літературній частині музею письменника В. Г Короленка відбулася відеопрезентація книги під такою назвою. На ній були переселенки із Харкова, Лисичанська і полтавці. Книга присвячена пам`яті Семена Антонця, Героя України, мецената, який відродив дачу Володимира Галактіоновича. До 120-ти річчя першого приїзду письменника і громадського діяча у Хатки (1903 р.) та до 20-ти річчя відкриття оновленої дачі (2003 р.).

Письменник залишив нам прекрасні художні твори та публіцистику, збережена садиба письменника, одна  –    в Полтаві, друга – в Хатках. Вони немов ілюстрації до його листів та щоденника. Все життя його родина прагнула покинути місто і переїхати до села, про це розповіла Людмила Ольховська, найдосвідченіший короленкознавець та музейник, публіцист, журналіст, письменник, провідний науковий співробітник літературно-меморіального музею В. Г. Короленка, автор цієї книги. Книгу написала вона в співдружності  із Віктором Самородовим, доцентом кафедри Захисту рослин Полтавського аграрного університету. Міжнародним біографічним центром у Кембриджі (Великобританія) він  визнаний Людиною досягнень року (1992 р.), а  Всеукраїнською газетою "Зоря Полтавщини" визнаний "Полтавцем року" (1992 р.),  відзначений ювілейною пам'ятною медаллю АН СРСР з нагоди 100-річчя від дня народження академіка М.І. Вавилова (1987 р.). 

Книга написана  так, що показує нам Короленка та його родину, як перших дачників у полтавському краї через спогади родичів, тих людей, які працювали на його дачі, які гостювали тут. Переселенців зацікавила розповідь Людмили Василівни, як вдалося зберегти цю дачу в с. Хатки, тоді як дача великого хірурга  Миколи Скліфософського  в с. Яківці руйнувалася всі роки радянської влади і тепер теж. Коли родина Короленка  жила у Нижньому Новгороді, то була дача в селі Растяпино, у петербурзький період – у селищі Куоккала ( Фінляндія). Це було необхідно творчій людині, яка була в центрі суспільного життя. 47-ми річний письменник, приїхавши до Полтави, винаймав житло у губернському місті і приглядав собі дачу. Село Хатки виникло на початку  18 століття. З легкої руки В. Г. Короленка тут стали купляти ділянки друзі та знайомі, як дружина полтавського лікаря Олександра Волкенштейна – Ольга Волкенштейн, сестри та брат Софії Богомолець ( матері академіка Олександра Богомольця). В. Короленко вивчав місцевий фольклор. Його доньки носили вишиті сорочки та плахти влітку в Хатках. Ця книга багато ілюстрована, у ній вміщено також спогади наших сучасників про перебування  на цій дачі під час свят, вірші. Завершився захід традиційним короленківським чаєм у садку.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

1 коментар: