пʼятниця, 11 серпня 2023 р.

«Стирання пам`яті»

Продовжуємо публікацію матеріалів  волонтера Оксани Кравченко із багаторічного циклу «Моя Полтва - мої роки і спогади». Поговоримо про мистецтво фотографії професіоналів Харкова.

Незвична для містян філософська фотовиставка «Стирання пам`яті» харківського архітектора та дизайнера Арсенія Глинського, члена НСФУ, яка вперше експонується у нашому місті в Полтавському художньому музеї ім.М. Ярошенка, а далі поїде до Києва, переселенці із Харкова та області, Лисичанська та Краматорська побачили у рамках проєкту «Творчість – дар Божий».

Сергій Назаркін, голова ПОО НСФУ, розповів на вернісажі, що 5 років знайомий із цим цілеспрямованим фотохудожником-філософом, який невідомий в Полтаві. Ми завдячуємо старанням саме С. Назаркіна, що в нас є така фотовиставка. Всі переселенці вдячні сергію Назаркіна за організацію і всім науковим співробітникам музею за проведення такого рівня вернісажу в Полтаві.

Роботи дуже неординарні для глядачів, хоча я деякі елементи, використані на знімках. бачила в фото журналах ще минулого століття, коли працювала бібліографом у військовому, тоді іще училищі зв`язку, і цікавилася новинками фотографії в світі. Ми виписували спеціальні журнали, бо я протягом декількох років вела гурток для курсантів при читальній залі художньої бібліотеки. Образи жінок на вернісажі романтичні, навіюють спогади про картини митців Середньовіччя. Образ жінки завжди надихав митців. Протягом віків жіночий ідеал змінювався, утверджувалися нові ідеї та форми. І кожний прекрасний образ був тим ідеалом, якого потребувала та чи інша епоха. У наш жорстокий час, коли тисячі жінок воюють за Україну зі зброєю в руках, побачити таких – це розрада для душі. Пану Арсенію вдалося подарувати присутнім незабутню зустріч з прекрасним і надихнути на подальші самостійні мандрівки у дивовижне мистецтво фотографії. Переселенці із Харкова та області, які прийшли на виставку, порівнювали цих жінок із жінками середньовіччя. Обговорювали принципи мистецтва тієї епохи, коли на полотнах, як тут на фото показано світ чуттєвий, а ще передано надреальне. Бачимо цінність людського життя в усіх його проявах.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ



1 коментар:

  1. Про Глинського можна говорити баагто. Дякуємо за камерність і правдивість інформації.

    ВідповістиВидалити