середа, 31 липня 2024 р.

Подорож у літо

Літо – улюблена пора року багатьох. Перше, що приходить на думку, це тепло та сонце, які роблять дні яскравими та енергійними. Літо надає можливість насолоджуватися природою – цвітінням квітів, шелестом листя і співом пташок. Літні вечори наповнені казковою атмосферою заходу сонця, завжди надихають на романтичні враження. Це також пора подорожей, що робить літо часом для нових відкриттів і пригод. Загалом, літо – час, коли можна забути про справи і насолоджуватися кожним моментом. Кожен місяць літа особливий по-своєму.

ЧЕРВЕНЬ – РУМ’ЯНЕЦЬ РОКУ

Це перший наймінливіший місяць літа. Навкруги стоять пахощі квітів і трав, у садах рум’яняться черешні, спіють полуниці, червоніють суниці. Місяць щедрий на тепло і на дощ. І дні у цьому місяці найдовші. Він «відриває двері в літо». За соковиту зелень, яскраві барви, за ясночервоні зорі, мабуть, і прозвали цей місяць «рум’янець року». 

Червень – всьому початок: і врожаю, і майбутній осені, місяць – різноцвіт, сінокосець, бджоляр. Теперішню свою назву він отримав від назви барвників з черв’яків кошенілі, яких наші далекі предки збирали у цей час для виготовлення темно-червоної фарби. А ще є припущення, що назва місяця походить від масового цвітіння квітів, зокрема маку та півонії. А може й від достигання червоних полуниць та черешень. 

Нам також не завадить знати, що така назва місяця вживається також у поляків, болгар, чехів і словаків. Місяць найяскравішого і найдовшого світла сонця. Ранковий туман у червні – на гожу днину. А ще це місяць тиші – птахи, звірі, риби виводять потомство. Короткі ночі наповнені співом солов’я. Місяць червень - хліборост, врожай накопичує на цілий рік. Найдовші дні та найкоротші ночі тільки в цьому місяці. 

Червень щедро обдаровує всіх першими ягодами, ранніми овочами. На нього припадає християнське свято Трійці. Старі люди кажуть, що Трійця трьома святами багата: квітами, травами і рум’яним літом. Місяць червень відкривається нам своїми цікавинками у приказках і прислів’ях: «У червні не байдикуватимеш – і на столі, і в коморі матимеш», «Зацвіла шипшина – почалося літо», «Сонце на зиму, літо на спеку». Коли рясно цвіте малина – на тепле літо, рясно зацвіла акація – на врожайний рік.

ЛИПЕНЬ – МАКІВКА ЛІТА

Місяць липень – найтепліший місяць року з частими грозами, надія літа і середина цвіту. В полях достигають хліба, наливаються соком у садах яблука, груші, черешні, спіє вишня. У народі про місяць липень кажуть «У дворі пусто, а у полі густо». Назва місяця пов’язана з масовим цвітінням липи. А ще його у сиву давнину називали «косець» - від слова косити, або «пасень» - від слова пасти, випасати худобу. Липень розкидає по полях духмяні стіжки сіна як пам’ятники дзвінкому літу. У липні найсприятливіші умови для медозбору. В цей час у розпалі жнива. Всі поспішали вчасно зібрати урожай. Перший сніп жала старша в сім’ї жінка, прикрашала його стрічками і ставила його на покуті під іконами. Коли молотили, то зерно віддавали птиці, солому – худобі, бо вважали їх цілющими. В лісах починалося «тихе полювання». Середній місяць літа теж по-своєму відгукується у народних приказках та прислів’ях - «Танцювала б баба, танцювала, та маківка літа настала». Народна мудрість свідчить, що хоч у липні жарко, але розлучатися з ним жалко – він окраса року. 

СЕРПЕНЬ, ЩЕДРИЙ НА ТЕПЛО І ВРОЖАЇ

Літо вступає в пору поважної зрілості й неспішності. Вгамовує спеку своїх полуднів і встеляє ранки прохолодними росами. Прийшов серпень…

Назву останнього місяця літа повзують зі словом серпанок легкої пелени, що застилає й огортає землю. Наші предки вірили, що завдяки сонячному та місячному серпанку земна природа захищається від згубного впливу нечистої сили. Одна з версій походження назви місяця саме з цим і пов’язана – серпами жито жали, трави нарізали. У прадавніх слов’ян цей період року мав назву «Місяць Лелеки» й символізував сімейний затишок, доброзичливість, надію на продовження роду і зміцнення сім’ї. 

Серпень збирає в коморі щедрий врожай, нагадує про близьку осінь. У цьому місяці святкують три спаси: Маковий, Яблучний, Горіховий. Хоч у серпні літо і не думає подавати у відставку, але осінь вже не за горами. У другій половині місяця стають довшими і прохолоднішими ночі. Про це нагадують і табуни лелек, що збираються на стерня, готуючись до далекої мандрівки. 

Головна прикмета серпня – «Що у серпні збереш, з тим і зиму проведеш».

Ви маєте можливість більш детально ознайомитись з природними прикметами, народними мудрослів’ями про літні місяці, якщо завітаєте до бібліотеки-філії № 5. 

Отже, пірнаймо в літо, насолоджуймося самобутністю української природи…


 

Немає коментарів:

Дописати коментар