середа, 24 липня 2024 р.

«Енергія Кольору»

Продовжуємо публікувати матеріали волонтера Оксани Кравченко із багаторічного циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади». Сьогодні поговоримо про сучасне образотворче мистецтво Полтави.

Полтавця Юрія Панкевича, лауреата премії імені Паїсія Величковського,  знаю вже декілька років. Його батько Андрій Миколайович умів малювати, а з мамою Осипою Стефанівною вони полюбляли випилювати лобзиком фігурки тварин і казкових персонажів.

Полтавці добре знають пана Юрія як чудового майстра іконостасів, адже він виконав  такий для церкви Пантелеймона - цілителя та в Дзвіниці Успенського собору в Полтаві, створив кіот  Спаської церкви. Працював він і в області. Так , Центральний собор Гадяча прикрашає його іконостас. Прекрасно робить він і кіоти. Пан Юрій виростив команду фахівців, які  роблять іконостаси за його ескізами, проєктами. А починати цю справу було непросто, адже відсутність інструменту, літератури, а потрібно створювати образи святих за певними канонами, та й робота з людьми – справа  не з легких. Все здолав і все переміг... Спочатку працював у кооперативі «Оріон», потім займався справою у приватному підприємстві, а нині – сам на себе.

Мене дуже подивувала його перша персональна виставка в Художньому музеї (галереї мистецтв) ім. М. Ярошенка, де показав сакральне мистецтво, поставши метром деревопластики. Його шанують і поціновують як майстра, що творить ікони з дерева.19 липня 2024 року відкрилася його друга персональна виставка, однак це вже була абстракція. Виставка картин, виконаних акриловими фарбами, показала нам вже знавця колористики, композиції живопису  і відчуття нового матеріалу. Акрил – це техніка живопису й різновид водно-дисперсійних фарб, в яких використовуються особливі термопластичні полімери – поліакрилати. Акрилові фарби також широко використовуються у будівництві при виконанні оздоблювальних робіт. Акрил відносно нещодавно з’явився у творчому арсеналі художників і дуже швидко склав конкуренцію традиційним масляним та акварельним фарбам. Його історія бере початок з відкриття наприкінці 20-х років минулого століття німецьким хіміком Отто Ремом поліметилакрилату – міцного прозорого пластику, відомого під назвою оргскло. У 1933 р. Рем винайшов спосіб розведення твердих полімерних смол розчинниками, і саме це призвело до появи перших акрилових фарб. Сьогодні ці фарби дуже популярні в Полтаві серед митців і початківців.

У мистецькій кав`ярні «Сто доріг» відкрилася виставка абстрактного живопису Юрія Панкевича» під назвою «Енергія Кольору», де показані твори, написані за останній рік. Приємно коли художник вміє дивувати аудиторію, як це робить наш земляк. Пан Юрій представив нам мікс кольорової та музичної енергетики... Картини дивують не лише яскравістю кольорів, а й філософським змістом. Відсутність строгих канонів дає можливість вільно використовувати будь-які колористичні рішення. Абстрактний живопис відкриває великий простір для експериментів і пошуку унікальних комбінацій кольору і форми, що ми й бачимо на картинах  «Троянда золотих пісків», «Різнобарвні спогади», «Зустріч стихій» та «Вітряний день». Кожна робота говорить про своє, віддає свої почуття і думки автора. Експозиція образотворчих творів занурює глядача в світ "невидимого, але існуючого" і уявного, розмиваючи грань між абстрактним та реальним світом.  Це лірична абстракція,  характеризується вільною формою, динамікою та плавністю. Різні текстури фарби утворюють згущення та послаблення світобудови. Цим автор передає всеохоплюючі стани занурення та осяяння, за якими цікаво спостерігати глядачам. Читачі блогу  «Бібліомозаїка» зможуть самі переконатися в цьому на наступній вставці Юрія Панкевича.

                                Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ

 


2 коментарі:

  1. Вдалий вернісаж. Завдяки розповіді на блозі, абстракція стала ближчою.

    ВідповістиВидалити
  2. Так. Коли бачиш картини Юрія Панкевича в живу, тоді мир зупиняється. Хочеться дивитися на них знову і знову.

    ВідповістиВидалити