пʼятницю, 16 жовтня 2020 р.

Наші доробки у найбільшій онлайн-енциклопедії світу

Так, як працівники бібліотеки-філіалу № 5 подали на міжнародний фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки» роботи власного авторства, то ми хочемо поділитися світлинами ще одного історичного об’єкта міста Полтави.  До вашої уваги пам’ятник ліквідаторам Чорнобильської катастрофи. Чорним покривалом накрила Україну 26 квітня 1986 року Чорнобильська аварія. 

Майже всі населені пункти постраждали від радіоактивної хмари, що утворилася над Чорнобильською АЕС, і яку віднесло вітром на багато кілометрів. Чорнобильська трагедія не оминула жодного регіону України. Пожежники з усієї країни допомагали ліквідовувати аварію. Завдяки самопожертві героїв,  аварія стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили  людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації.

На знак шани та поваги до героїв-ліквідаторів на ЧАЕС у Полтаві встановлено пам’ятник.

«Споруджено з нагоди 10-ї річниці Чорнобильської трагедії 1986 року» - написано на пам’ятнику.

Пам’ятник представляє собою як би фрагмент гранітної віконної рами, внутрішнє перекриття якої утворює хрест. Рама вікна охоплена полум’ям (кована мідь). Як символ відродженого життя, з-під основи композиції проривається металічний кущ калини. Споруджено в 1996 році біля Полтавської медичної стоматологічної академії. Авторами проекту є скульптор В. Білоус та архітектор М. Юхименко.

Вшановуючи пам’ять героїв,кожного року сюди приходять чорнобильці, їх рідні, молодь та небайдужі полтавці.

Пам’ять про цих людей,що поклали своє здоров’я і життя не заради слави, а заради порятунку  інших людей, буде навічно записана в серцях українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар