середу, 28 жовтня 2020 р.

Історичний екскурс «Професії на вимоги часу»

Вибір професії – важливий етап в житті кожної людини. Вирішувати питання цього вибору сучасним школярам-підліткам важко. Полегшити вирішення цього питання вам допоможуть  книги та матеріали з періодичних видань бібліотеки-філіалу № 5. З літератури бібліотеки можна дізнатися про особливості окремої спеціальності. Отримані знання допоможуть зробити правильний вибір і в майбутньому стати справжнім професіоналом.

Український ринок праці налічує близько 9 тисяч професій. Кожна окремо взята спеціальність являє собою свій світ: цікавий, таємничий і незвичний.

Із розвитком високих технологій поступово зникатиме потреба в деяких спеціальностях, які зараз нам здаються звичними і навіть незамінними. У середині ХІХ століття досягнення індустріальної революції не залишили шансів вижити ряду професій і ремесел, які в ті далекі часи теж здавалися цілком природними і необхідними.

Кнокер-аппер

Професія «Людина-будильник» полягала в тому, щоб будити людей на роботу. Як знаряддя праці використовувалися довгі бамбукові палиці, але іноді, щоб будити мешканців верхніх поверхів, стріляли у вікна горохом. Працювали кнокер-аппер в основному літні люди.

Глашатай

Фабричні робітники в довгі трудові зміни потребували деяких розваг. І цю функцію виконував запрошений лектор, який голосно зачитував новини та літературні твори, що називається «без відриву від виробництва».

Жінка-лічильник

Складно уявити, але кілька десятків років тому найпростіша математична робота виконувалася не калькулятором, а звичайними жінками, які вручну множили і ділили, замінюючи собою звичну для нас електроніку.

Дагерротипісти

Коли поняття селфі ще не існувало, люди зображувалися за допомогою дагеротипів – перших портретних фотографій. Професійно створювали ці знімки на полірованому сріблі справжні майстри – дагерротипісти.

Щуролов

Це давно забута професія. А в позаминулому віці була почесною, із важливою місією, адже щуролови рятували цілі міста від нашестя гризунів – переносників небезпечних смертельних  інфекцій.

Сажотрус

Давня професія сажотруса завдяки фольклору та історії оповита якимось світлим казковим ореолом, незважаючи на буквально чорну роботу чистильників димоходів.


Цікаво, що за останні 100 років зникло безслідно понад 600 професій. На зміну професіям, що вимирають, приходять нові різновиди роботи.

За даними ООН, в майбутньому найпрестижнішою стане професія людини, здатної оперувати  величезними масивами даних й аналізувати їх в інтернеті.

Загартовуйте мозок – читайте книги!



Немає коментарів:

Дописати коментар