четвер, 8 жовтня 2020 р.

Осяяні красою і талантом

Щороку у другу неділю жовтня майстри пензля відзначають День художника України.

Художники – люди з особливим мисленням. Вони бачать те, чого не бачать звичайні люди, знаходять прекрасне в повсякденному, вміють зобразити думки на полотні.

В день художника ми хочемо познайомити вас з двома відомими талановитими художницями-полтавками. Спільне в них – краса, талант, рідна Полтавщина.

Катерина Білокур. Звичайна селянка, жодного дня не вчилася у школі, зовсім не виїжджала із своєї Богданівки (яка була то Полтавської, то Черкаської області). Але сама Катерина завжди вважала себе полтавкою.

Саме Полтава проголосила світові, що Катерина Білокур – художниця.

Неосвічена сільська дівчина, котра не бачила живої картини, не знала, що є таке мистецтво – малювання, - добутою з печі вуглиною відкрила світ небаченої краси.

Художниця, котра своїми полотнами й душею виспівала дивовижну красу України у квітах. На картинах квіти живуть своїм потайним буттям: радіють, печаляться, співають, кружляють у танці. 

Зображуючи феноменальний квітковий всесвіт, досягла  всенародної слави. На її полотнах – розмаїття городніх, польових та домашніх квітів. Крізь феєричний світ рослин ми бачимо уславлення вічності життя, материнства, мирної праці.

Олесь Гончар вважав творчість Катерини Білокур тим національним багатством, що їх Україна вносить до скарбниці світового мистецтва.

Марія Башкирцева – спалах яскравої зірки безмежного космосу. Найбільше відома наша землячка як художниця.

Для суперечливого ХІХ століття властива боротьба реалізму та імпресіонізму, художні сюжети Марії сучасні і демократичні. Цікаві автопортрети, що передають передусім внутрішню мужність, стійкість і особливий характер художниці.

Своє коротке життя вона розпочала на Полтавщині і трепетно зберегла до останнього подиху образ України.

Ми сприймаємо  Марію Башкирцеву в контексті світової культури як величну і красиву перлину нашої вітчизняної духовності.

Щоб детальніше ознайомитись з життям і творчістю знаменитих полтавок, завітайте до бібліотеки-філіалу  № 5, де ви знайдете багато цікавих, гарно ілюстрованих книг про двох обдарованих художниць.

Катерина Білокур та Марія Башкирцева – чарівні окраси полтавського краю. Геніальні художниці прославили Україну, їхні картини й сьогодні захоплюють світ.


Немає коментарів:

Дописати коментар