понеділок, 16 листопада 2020 р.

Говоріть зі мною українською

Мова – це великий дар. І в кожного народу вона своя. Наш народ створював мову віками. Відомий український педагог Василь Сухомлинський писав : «Мова – це віконця, через які людина бачить світ. Багата мова – багатий духовний світ, розвинуте почуття краси слова, велика моральна культура…»

Українська – це мова землі, якою ходять українці. Споконвічно майже у всій Україні розмовляли рідною мовою.

Українці зберегли свою мову. Питання в тому, чи зможемо ми скористатися щастям, яке дає нам історія, і передати повноцінну мову нашим дітям. 

Сьогодні кожен із нас у своєму місті чи селі може дати українській мові нове життя, творити сучасний україномовний світ.

Це цікаво, потрібно і має великі шанси на успіх.

Процес переходу на рідну мову для багатьох людей став гармонійним та захопливим.

Сьогодні молодій людині майже неможливо досягти успіху у професійній діяльності без досконалого знання державної мови.

Розмовляючи українською, ви робите нашу країну сильнішою, стверджуєте її незалежність.

Ви починаєте говорити мовою землі, на якій живете і ваші слова зміцнюють українську державу. Ви знаєте рідну мову, адже спілкуєтесь нею в школі, університеті, на роботі чи з родичами.

Якщо ви почали розмовляти у своєму місті з усіма українською мовою, то це змінить мовну ситуацію навколо вас, а можливо, згодом, і у вашому місті. Поруч вас можуть перебувати люди, які, як і ви, вирішили перейти на українську, але, може, не так впевнені. Ваша досконала мова їх підбадьорить і допоможе . У разі мовних непорозумінь, потрібно скористатися різноманітними словниками з української мови, які є у фондах бібліотеки-філіалу № 5.

«Я розмовляю українською, бо це моя мова».

Обирайте україномовну версію фільмів, телевізійних та радіопередач, читайте книги українських письменників.

Ставтеся з розумінням до тих, хто говорить суржиком. Сьогодні людина говорить суржиком, а завтра почне оволодівати українську.

Ми, полтавці, наше коріння із землі, де завжди говорили українською. Із Полтавщиною асоціюється чистота української мови, яка виявляє себе на фонетичному рівні: вимова звуків, звукосполук, наголошення спів. Ми пишаємося своєю мовою, тому що полтавський діалект наймилозвучніший.

Приємно, коли розмовляють українською мовою. Красиво. Грамотно. Ми живемо у Полтаві – духовній столиці української культури, тож хочеться чути хорошу рідну мову.

Знання мови – це культура думки, рівень мислення, духовне обличчя людини.

Тож, говоріть українською! Пишайтеся нашою рідною мовою!


Немає коментарів:

Дописати коментар