пʼятницю, 27 листопада 2020 р.

Полтава – місто видатних людей. Паісій Величковський

 

Майже неможливо перерахувати, скільки культурних, громадських, церковних діячів дала світу щедра Полтавщина. І серед них однією із найяскравіших зірок сяє ім’я Святого Преподобного Старця Паісія.

28 листопада православний світ молитовно вшановує пам’ять Паісія Величковського. Петро Іванович Величковський народився в сім’ї спадкового священнослужителя:його прадід, дід, батько та брат були послідовно настоятелями одного і того ж храму в Полтаві – Свято-Успенської соборної церкви. Родина Величковських була добре знана не тільки в Полтаві, а і у всій Гетьманщині. Адже майбутній церковний реформатор був правнуком знаменитого українського поета епохи бароко Івана Величковського.

Трохи підрісши Петро пішов шляхом своїх рідних. Деякий час молодий інок перебував у Києво-Печерській лаврі, де працював у Лаврській друкарні гравером. Потім помандрував у Молдавію, звідти потрапляє на Афон. Там уродженець Полтавщини заснував скит Св. Іллі-пророка та прийняв чернечий постриг в мантію, отримавши нове ім’я, з яким він і увійшов в історію – Паісій.

Величковський відомий,  як письменник та філософ-богослов. Найціннішою перлиною його творчої спадщини вважають збірку перекладів духовних творів православних авторів ІV – ХV століть на церковно-слов’янську мову «Добротолюбіє».  Але в першу чергу старця Паісія згадують за його подвижницьку діяльність на ниві відродження в православній церкві взагалі та монашестві зокрема.

Засновник Іллінського скита на Святій Афонській  горі. Настоятель Нямецького монастиря(нині Румунія).  Богослужіння здійснював в Україні, Греції, Молдові. Православний святий – заступник Полтави. Завжди підписував свої листи уточненням «Родимець полтавський». Постійно підкреслював своє українське походження. На могилі викарбувані слова: «Тут спочиває архімандрит старець Паісій, малоросіянин».

Канонізований з нагоди урочистостей на честь1000-ліття хрещення Руси.
Прочитати докладніше про відомого праведника ви можете, завітавши в бібліотеку-філіал № 5.


Немає коментарів:

Дописати коментар