четвер, 5 листопада 2020 р.

Літературний жанр - оповідання

Оповідання – це невеликий художній твір, в якому дається словесний малюнок подій, пов’язаних з життям і діяльністю людей, або словесно змальовується природа. Тому оповідання умовно поділяються на дві групи: 

1)оповідання, в яких діють люди 

2)оповідання про природу й діяльність у ній людей. 

Оповідання як жанр літератури зародилося досить давно.

Перші твори цього напряму були більш схожі на перекази реальних ситуацій і зазвичай велися від першої особи – оповідача. З часом оповідання стало вестися не від оповідача – автора, а від персонажу самого твору (наприклад, «Три сестри» Марко Вовчок)

Жанр оповідання в цілому, найбільш традиційний для слов'янських літератур, де він набув значного поширення і має чимало  різновидів, що характеризують специфіку його проблематики (соціально-побутове, соціально-політичне, соціально-психологічне і т. д.), естетичної спрямованості (сатиричне, комічне, трагічне і т. д.), розповідної структури (різне співвідношення, власне епічного, розповідного і привнесеного до нього ліричного, авторського тощо).

Майстрами оповідного жанру виявили себе Марко Вовчок, О. Стороженко, І. Нечуй-Левицький, І. Франко, Б. Грінченко, А. Тесленко, В. Винниченко, І. Тургенев, Л. Толстой, Φ. Достоєвський, Α. Чехов у літературній класиці, Μ. Хвильовий, А. Головко, Г. Косинка, І. Сенченко, О. Гончар, Є. Гуцало, В. Дрозд, Ю. Мушкетик, І. Бунін, А. Купрін, М. Булгаков.

Мала проза завжди була вдалим рішенням для тих, хто цінує лаконічність і не бажає підтримувати тривалі стосунки з однією книгою. Бувають оповідання, які вартують роману чи філософського трактату. 

Існує чимало прикладів глибоких і атмосферних фільмів, знятих за мотивами оповідань. Це такі як «Залишайся зі мною» за мотивами оповідання Стівена Кінга «Тіло», «Ні пуху, ні пера» за оповіданнями Остапа Вишні «Мисливські Усмішки», «Дорогою ціною» Михайла Коцюбинського та інші.

 Вдала збірка малої прози схожа на невеличку колекцію скарбів, на строкате намисто з різноманітних за формою, кольором і текстурою намистин, які приємно і цікаво розглядати, перебирати, щоб потім, можливо, подумки носити з собою чи не все життя. 

Наступний перелік збірок оповідань стане у пригоді всім книголюбам, а особливо прихильникам прози малого формату.

“Все літо, наче 1 день”, Рей Бредбері

“Мені б хотілось, щоби хтось мене десь чекав”, Анна Гавальда

“Країна снігу” Ясунарі Кавабата

“Мій дід танцював краще всіх”, Катерина Бабкіна

«Гра в пацьорки» Ірен Роздобудбко

«Примари щастя» Ніна Фіалко

Ці та інші збірки оповідань ви знайдете у нашій бібліотеці.


Немає коментарів:

Дописати коментар