понеділок, 15 березня 2021 р.

«Сім кроків собі назустріч»

У відділі обслуговування користувачів ПОУНБ ім. І. П. Котляревського щороку відбуваються зустрічі із практикуючими психологами, психотерапевтами краю. 1 лютого 2021 року розпочався цикл  семінарів "Сім кроків собі назустріч" від магістерки психології Ірини Журавльової.

Координатором проекту стала Тетяна Гусар, головний бібліотекар цього відділу. На цю зустріч люди прийшли, незважаючи на сильну зливу,  проте із деяким сумнівом, побоюванням, пам’ятаючи виступ попереднього молодого психолога, котрий розчарував читачів. Я теж  - із певною часткою скептицизму, бо за останні 7 років надивилася на місцевих психологів, котрі перевіряли свої здібності у гіпнозі на читачах та бібліотекарях. Не люблю досліди на тваринах, а  на собі проводити нікому не дозволяю. Проте пані Ірина змогла не тільки зацікавити аудиторію, досить різновікову ( від 20 до 75 років), а й дати, в процесі семінару, відповіді на хвилюючі та болючі запитання присутніх. Це говорить про високу  майстерність оповідача та психолога, також про глибоке знання теми. Перший семінар цього циклу  пройшов у формі гри, із посмішкою ведучої.

Взагалі приємно спілкуватися з розумною людиною, а якщо вона ще й красива, інтелігентна, вихована і з почуттям гумору, як пані Ірина,  то і поготів.  Ця пані закінчила архітектурний факультет  Полтавського, тоді іще технічного університету, за фахом архітектор. Це її перша вища освіта.  У Центрі практичної психології і навчання «Твоє майбутнє» оволоділа методом позитивної психотерапії за Н. Пезешкіаном. Позитивна психотерапія — це новітній гуманістичний напрямок сучасної психотерапії, офіційно визнаний Європейською Асоціацією Психотерапії (EAP) у 1996 році. Назва Позитивної психотерапії походить від лат. positum, що означає “даний”, “фактичний”, “дійсний”, “той, що є насправді”. 3асновником методу Позитивної психотерапії є Носсрат Пезешкіан  (18 червня 1933, Кашан (Іран) — 27 квітня 2010, Вісбаден, Німеччина), виходець із Персії, який проживав і працював у Європі (Вісбаден, Німеччина). 

За 50 років свого розвитку, даний метод поширився у Європі та світі, і сьогодні гармонійно поєднує у собі раціональну технологічність Заходу та інтуїтивну мудрість Сходу. Так, у Позитивній психотерапії дотримується погляд на природу людини як на цілісну триєдність тілесного, душевного та духовного (східне бачення). Тут науково розглядаються питання про взаємовплив соматичних, психічних та духовних феноменів (західне бачення). Нині метод Позитивної психотерапії, заснований у 1968 році Носсратом Пезешкіаном, німецьким науковцем, представлено у понад 60 країнах світу. Існує близько 40 регіональних центрів (в Європі, Азії, Африці, Південній та Північній Америці) та ряд національних спільнот (в Німеччині, Росії, Болгарії, Болівії, Австрії), що розвивають та адаптують цей метод. 

 Полтавка Ірина Журавльова магістр психології, сертифікований консультант в методі позитивної психотерапії, у своїй роботі з клієнтами  органічно поєднує арт-терапію і позитивну психотерапію. Вона працює дистанційно в телефонному режимі із клієнтами із США, Польщі, Словаччини та Росії, України. Така форма обрана жінкою не випадково, адже вона доглядає стареньку маму, якій 94 роки…

 Цей цикл семінарів, що триває протягом лютого і березня в обласній бібліотеці (проходить щопонеділка безкоштовно) із метою просвітництва. Подібні семінари Ірина Журавльова проводила у сетєвих та страхових компаніях обласного центру.  Мета проекту пані Ірини - навчити дорослих людей розібратися в собі і жити у балансі, коли час рівномірно розподіляється між своїми потребами, партнером і роботою, родиною, комунікацією з оточенням та залишається для  роздумів про минуле і майбутнє, також  планування для себе.

Для того, щоб не повертати людину до гнітючих, неприємних відчуттів та власної неспроможності, які змусили її звернутися за сторонньою допомогою, терапевт концентрує взаємодію на активації ресурсів клієнта для вирішення його проблем. Тобто центр тяжіння зміщується з фіксації на пошуку причин дискомфорту на орієнтацію на виявлення і стимулювання внутрішніх потенційних можливостей клієнта для подолання цього дискомфорту. Здатність людини допомагати самій собі становить основну її душевного здоров'я. Саме з цією метою широко використовується навчання методам самодопомоги, що дозволяють справитись з конфліктами, проблемами та життєвими труднощами. Навчання в позитивній психотерапії - це постійне відкриття себе, свого потенціалу, це плинність, динаміка, рух. Як джерело постійно оновлюється, щоб не замулитися, так і людина наповнює свої глибини новим позитивним змістом, щоб з них потекли “ріки води живої”. Причини проблем кожного клієнта лежать в минулому, але в його власному досвіді закладені і сили для вирішення цих проблем. Ну як тут не згадати біблійне - ніколи Бог не дає випробування понад сили людини, тобто більше, ніж вона може витримати. Здійснюючи опору на позитивне в житті консультованого, його ресурси терапевт відмежовує клієнта від похмурих. Неприємних почуттів, не даючи йому “втопитися” в них. Консультант розриває замкнуте коло самообвинувачення та звинувачення клієнтом своїх близьких, що виникає при аналізі причин проблем. Вилучення з полону невпевненості, пасивності та почуття вини супроводжується поверненням до активних дій, спрямованих на вирішення проблем.

Застосовуючи позитивний підхід, пані Людмила намагається спільно з клієнтом знайти альтернативні можливості, рішення, які доти були за межами його свідомості. Прямолінійність логічного мислення  сучасної людини часто не допомагає  у подоланні труднощів, а, хоч як це парадоксально, ще більше заплутує вирішення проблем. На противагу прямолінійності, раціоналізмові, східні історії підказують несподівані, приголомшливі і, попри те, цілком реальні, позитивні рішення". Цей метод може проілюструвати байка про мудрого суддю. Схвильована і обурена жінка прийшла до окружного судді й стала скаржитися на те, що сторонній чоловік поцілував її проти її волі. Вона кричала: "Я вимагаю від вас справедливості. Я не заспокоюся доти, доки ви не покараєте лиходія. Я вимагаю від вас в вироку, це моє право". При цьому вона гнівно тупала маленькою ніжкою і спопеляла суддю поглядом. Суддя був мудрою людиною. Він довго думав і нарешті оголосив судове рішення: "З тобою вчинили несправедливо… Сторонній чоловік поцілував тебе силоміць, проти твоєї волі. Щоб восторжествувала справедливість, моє рішення таке: ти повинна поцілувати його теж силоміць, проти його волі". І, звернувшись до судового виконавця, наказав привести чоловіка, аби той отримав своє покарання. 

Читачі зробили головний висновок із цього циклу семінарів, що кожна людина є  носієм своїх проблем та конфліктів  та може і має шанс змінити своє життя на краще, а ще що ця психотерапія спрямована на розвиток людини, на те, як навчитися самодопомозі, яка має неабияке значення у наш шалений час.  Позитивна психотерапія слугує задля допомоги сучасній людині, щоб не втратити себе  у вирі блискавичних подій епохи, а, навпаки, знайти себе і  повірити в те, що як птаха народжена  літати, так і людина створена  для щастя. Завершити свої спогади про семінар  я хочу словами із вірша сучасного автора , бо саме це відчуваю у душі і вам, любі читачі, бажаю.

Я ще бажаю залишатися собою у бурхливому світі, бо кожний із нас - унікальний і час перебування на цій планеті Земля у нас обмежений! Пам`ятайте про це люди!

Оксана Кравченко, член НСЖУ і МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар