четвер, 4 березня 2021 р.

«Жіночі» вулиці Полтави

Працівники бібліотеки-філіалу № 5 уже знайомили своїх користувачів з історією головних вулиць міста.  

У Полтаві є багато вулиць, провулків з «жіночими» іменами і у кожного своя цікава історія…

Розпочнемо нашу мандрівку з вулиці-легенди з чудовою назвою Панянка. Назва вулиці чарує загадковістю, жіночою лагідністю. За давніх часів, коли Полтава була фортецею, один зі східних ярів називався Панянкою. 

Існує легенда, що коли місто охопила моровиця, ніхто не знав, як уберегтися від неї. І ось одній красуні-полтавці приснився сон-видіння… Повірили полтавці в нього, пішли в яр, розшукали цілюще джерело і почали пити з нього воду. Страшна хвороба покинула місто. На честь сновидиці назвали місцину Панянкою, бо імені дівчини не знали.

Другий маршрут нашої уявної мандрівки пролягає на вулицю Раїси Кириченко – видатної української співачки, пісні якої «Чураївна», «Я козачка твоя», «Жіноча доля» відомі всім. Тож, прийдіть в центр міста на тиху, зелену вулицю та покладіть квіти до пам’ятника нашій землячці.

Цікаво, що є у Полтаві й вулиця Чураївни. Йдеться тут про Марусю Чурай – відому землячку-піснетворку з неймовірною життєвою історією. «Ой не ходи, Грицю», «Грицю, Грицю, до роботи», «Засвіт встали козаченьки» - свої пісні вона найчастіше писала на основі власного життя, тому життєпис Марусі Чурай складено за її ж творами та на основі легенд, переказів, усних спогадів.

Крокуємо далі…

Вулиця Віри Холодної – видатної кіноактриси епохи німого кіно, уродженки Полтави, її героїні викликали хвилю співчуття, що обумовило її надзвичайну популярність .

Вулиця Катерини Білокур – української художниці, представниці «наївного мистецтва», сама навчилася малювати і стала відомою на весь світ.

Ім’я неймовірної Катерини Скаржинської, жінки-меценатки, яка опікувалась освітою сільських дітей, теж носить одна з вулиць Полтави. 

Провулок  Марії Заньковецької названий на честь знаменитої акторки та театральної діячки.

Оксана Мешко – наша землячка, одна з найвизначніших діячок українського національно-визвольного руху 60-80-х років минулого століття.

Також у місті є провулок Віри Жук – відомої в Полтаві та в Україні історика та краєзнавця та Віри Роїк – відомої вишивальниці, яка володіла 300 видами технік вишивання народів світу.

Тож, мандруйте вулицями рідного міста, милуйтеся сучасними його силуетами, пізнаючи минуле та завітайте до бібліотеки-філіалу № 5 і дізнайтеся , чиї імена приховує історія вулиць, провулків та площ Полтави.


Немає коментарів:

Дописати коментар