вівторок, 23 березня 2021 р.

Історія полтавських будинків: хто жив, для чого будували і що там тепер

Працівники бібліотеки-філіалу № 5 уже розповідали про історію та сьогодення вулиці Європейської. І користувачам, мабуть, буде цікаво знати історію будинку № 49, де знаходиться книгарня. Отже, помандруємо в минуле!

Поринемо у далеке ХІХ століття…

На перетині вулиці Кобеляцької (нині Європейська) з провулком, що носив досить оригінальну назву Познанська Гребля (тепер вулиця Миколи  Дмитрієва) у 1800-х роках розташовувались державні конюшні. За провулком виділялася перша капітальна велика кам’яна споруда у Полтаві. Це була в’язниця, або, як її іноді називали «тюремний замок». До комплексу входили сама тюремна будівля з будинковою церквою та школою при ній на другому поверсі і казарми охорони. Усе це було огороджено широкою цегляною стіною заввишки понад чотири метри зі сторожовими круглими баштами, метрів десять у перетині по кутах. Ці башти нагадували узбецькі шатри. В’язниця мала статус губернської.

Під час ІІ Світової війни будівля не зазнала значних руйнувань і після війни в’язницю переобладнали під заїзжий двір для колгоспників. Люди, які приїздили до обласного центру з навколишніх сіл торгувати, мали змогу зупинитися тут на кілька днів, поставити у дворі підводи, нагодувати коней. У кімнатах заїзжого двору розміщувалися по 10-12 чоловік, там було пічне опалення, колонка у дворі. В’їзд до «Будинку колгоспника» був через браму між двома баштами з боку вулиці Європейської. У самих баштах були невеликі крамнички. У 1960-ті був магазин «Посуд» та станція заправки сифонів газованою водою.


А в 1973 році на цьому місці збудували Будинок політосвіти обкому партії, який проіснував до 1991 року.

З 1991 року тут діяв громадсько-політичний і культурний центр.

У 1997 році будівлю передали обласній державній телерадіокомпанії «Лтава», яка проіснувала до 2018 року. Зараз тут знаходиться Полтавський академічний симфонічний оркестр.

І вже майже 30 років тут працює бібліотека-філіал № 5 Полтавської міської ЦБС, яка є осередком культури і спілкування для багатьох поколінь полтавців.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар