четвер, 1 липня 2021 р.

Письменники – лауреати Нобелівської премії. Редьярд Кіплінг

Англійський поет, прозаїк, новеліст Р.Кіплінг народився  1865 року в Бомбеї (Індія), куди переїхав батько, відомий англійський художник. Письменник згадує ці роки життя як найщасливіший період свого життя. На жаль, він тривав лише 5 років. Батьки, як і більшість знатних сімей того часу, вважали, що індійський клімат шкідливий дітям, тому його відправили на виховання до Англії. 

У 17 років юнак закінчує школу і повертається до батьків в Індію, де починає працювати помічником редактора однієї з місцевих газет. Перша збірка віршів «Департаментські пісні» вийшла друком 1886 року. Протягом 1887 – 1889 р.р. Кіплінг написав шість збірок коротких оповідань серії «Бібліотека Індійської залізниці», призначеної для мандрівників, яка принесла йому популярність в Індії та Англії.

Особливо плідним для письменника був американський період життя – з 1892 по 1896 роки. У цей час вийшли друком оповідання про тварин. Улюбленими книгами дітей і дорослих стали оповідання про Мауглі. Кіплінг хотів, щоб читачі зрозуміли, що природа – дім людини, тому її треба берегти, жити в злагоді з нашими меншими братами. У житті спрацьовує закон бумеранга: як ти ставишся до природи, так вона ставиться до тебе.

Вершиною романістики Кіплінга став роман «Кім» (1901) – філософський твір, «істинно індійський роман», що виріс із «Книги джунглів». Описуючи подорож і пригоди хлопчика-тубільця і бродячого буддійського монаха, Кіплінг показує життя Індії в усьому його розмаїтті, калейдоскопі рас, звичаїв і вірувань.

1907 року Кіплінг отримує Нобелівську премію «за спостережливість, яскраву фантазію, зрілість ідей і видатний талант оповідача».

1907 року він був визнаний гідним почесних ступенів Оксфордського, Кембриджського, Единбурзького і Даремського університетів, нагороджений  університетами Парижа, Страсбурга, Афін і Торонто.

Під час Першої світової війни, на якій загинув його єдиний син, Кіплінг починає працювати у комітеті Червоного Хреста.

Літературна спадщина Кіплінга – тринадцять томів оповідань, чотири романи, три книги оповідань для дітей, кілька збірників дорожніх есе, сотні віршів.

Помер письменник 18 січня 1936 року в Лондоні, похований в Куточку поетів у Вестмінстерському абатстві. Його автобіографію «Дещо про себе» було оприлюднено через рік після його смерті.


 

1 коментар: