понеділок, 26 липня 2021 р.

Призначається побачення

Полтава вступила у 12 століття своєї історії. Сучасні полтавці щиро вірять, що їм випало жити в одному з найкрасивіших міст України. Вони пишаються красою Полтави, поважають різні часи своєї історії, дбайливо зберігають пам’ятки культурної спадщини міста. Вашій увазі ми хочемо представити цікаві місця, які необхідно відвідати, щоб зрозуміти характер Полтави.

Головне місце культурно-спортивного відпочинку полтавців… 

На території, де нині стадіон «Ворскла», з кінця ХІХ і до початку 20-х років ХХ століття функціонував іподром Полтавського товариства випробування коней. Потім він був перебудований на спортивний майданчик, а в 30-х роках розпочалося спорудження стадіону.

В 1956 році в рамках підготовки до Всесоюзного фестивалю молоді  біля стадіону у Полтаві відкрили новий парк. На стадіоні відбувся концерт, змагалися спортсмени.. У парку імені Дзержинського (так тоді його називали) збудували дитячий та літній майданчик, де виступали молоді полтавці.  А головним місцем, де закохані призначали побачення, був танцювальний майданчик. Сюди з усього міста багато років збиралася на танці молодь.

Прикрашала молодий парк чотириметрова скульптура «Материнство», що зображає жінку з дитиною. На місці сучасного Палацу спорту були одноповерхові будиночки, де діти займалися спортивною гімнастикою.

 Парк був поділений на паркову та спортивну зони. До центрального входу стадіону проклали широку паркову алею з фонтанами та партерним озелененням. Потрапити на цю алею можна було через великий арковий прохід з боку вулиці Коваля. Територія парку була огороджена високим парканом, вхід до нього був платним. Парадний вхід на територію спортивно-паркового комплексу був утворений на куті паркової зони (у місті перетину теперішніх вулиці Коваля та майдану Незалежності). Навколо парку патрулювали міліціонери на конях.

Пізніше, в 1966 році, парк можна було відвідувати безкоштовно, платний вхід був тільки на стадіон.

Класицистичні архітектурні елементи простежувались у зовнішньому оздобленні скульптур, ліхтарів, фонтанів, і все це створювало відчуття краси та гармонії і піднесений настрій у містян.

Починаючи з 60-х років відбулося декілька реконструкцій. Але незважаючи на переміни, парк біля стадіону «Ворскла» користується великою популярністю серед полтавців і сьогодні. Красиві алеї, квітуючі клумби ваблять сюди відпочиваючих. Хто з читачів хоче детальніше дізнатися про історію парку, про капсулу з посланням нащадкам, 

пам’ятник О.Д. Бутовському, прочитати спогади полтавців завітайте до 

бібліотеки-філіалу № 5. 

І сьогодні, як і в минулому столітті, молодь поспішає на побачення до парку, але вже біля фонтану, який вечорами сяє різнокольоровими барвами.


1 коментар:

  1. Прекрасні факти про історію нашого парку зібрані допитливим бібліотекарем бібліотеки-філії № 5. Цікаво і знаково, як на мене.

    ВідповістиВидалити