середу, 11 травня 2022 р.

Серія книг Бібліотеки Шевченківського комітету. Платон Воронько

Національна премія України імені Тараса Шевченка – державна нагорода України, найвища в державі творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва – заснована 1961 року.

Національна премія встановлена для нагородження за найвидатніші твори літератури й мистецтва, публіцистики й журналістики, які є вершинним духовним надбанням українського народу. 

У серії Бібліотеки Шевченківського комітету було випущено понад 110 різних книг талановитих майстрів слова, таких як М.Стельмах, П.Тичина, О.Гончар, В.Симоненко, В.Стус та багато інших. Пропонована серія – перевидання прозових, поетичних, літературно-критичних творів Шевченківських лауреатів різних років. Усі книги мають однакове оформлення, але різний колір обкладинок, видають їх українські видавництва різної форми власності.

Бібліотека-філіал №5 має у своїх фондах багато книг із цієї серії. Популярністю серед читачів користується книга Платона Воронька «Повінь». Це – вибрані твори поета. В однотомнику представлено кращі твори проникливого лірика, майстра публіцистичного вірша, колоритного пейзажиста.

Платон Микитович Воронько – український письменник, поет, публіцист, драматург. Біографія Платона Микитовича – динамічна, поривчаста, прискорена, як і його творчість. Протягом усього свого свідомого життя митець жодного разу не стояв осторонь діянь і звершень своєї Вітчизни, його природі чужа позиція стороннього спостерігача, тому ключ до поетової творчості треба шукати на полях його біографії. Він створив чимало героїко-патріотичних поезій, поем, зворушливих ліричних віршів, а також творів для дітей. Дитяча література поета завоювала собі симпатії мільйонної аудиторії малечі,  його славнозвісні «Читаночка» і «Казка про Чугайстра» стоять в ряду вищих досягнень поезії для дітлахів.

Поезії Воронька властива широта жанрового діапазону, роздумливість, життєва правдивість, глибина переживання, мелодійна своєрідність, збагачена народнопісенними традиціями.

Мати хліб приносила від зайця,

Батько – від ведмедя піврибини.

Не було смачнішого окрайця

За отой, що випросили в зайця,

І жирнішої рибини-солонини

За оту, що сам ведмідь подарував,

Батькові засунувши в рукав.

 Деякі вірші Платона Воронька покладено на музику. Автор видав чимало книг, його поезії звучать на різних мовах світу.

Про популярність поета, про щиру шану до нього свідчать Національна премія України імені Т.Г.Шевченка та премія імені Лесі Українки. Щирість, одвертість, довіра до читача, безкомпромісність вирізняли його творчість 

з-поміж інших. Все, що вийшло з-під його пера,  від розлогої поеми до ліричної мініатюри, опирається на грунт життєвого досвіду.

Так чим же любий і близький читачам поет? Тим, що він жив, як писав, а писав, як жив.


 

1 коментар:

  1. Чудовий лірик Воронько. Як приємно читати ваші добрі слова, бібліотекарі.Продовжуйте, бо це цікаво дорослим та дітям.

    ВідповістиВидалити