пʼятницю, 6 травня 2022 р.

Зелений куточок Полтави

Важко не погодитися з тим, що все прекрасне на Землі від природи. Охороняти її – значить охороняти свою Батьківщину, планету й усе живе на ній. Людина завжди відчувала, що там, де багато дерев і є чиста вода, можна почуватися захищеними й здоровими.

Прагнення до краси та здорового існування посприяло й тому, що у Полтаві було засновано дендропарк. Це – одне з найкращих місць для відпочинку полтавців. А починалося все з того, що ця територія ще у ХVІІІ столітті була густою незайманою дібровою. Яківчанський ліс переходив у діброву на Монастирській горі. Під час ІІ Світової війни зелений масив був вирубаний. Тільки у 1962 році Рішенням Ради Міністрів України було передбачено створення у Полтаві дендропарку. І вже у квітні цього ж року було закладено парк площею 17 гектарів. А у березні 1963 року його було включено до списку ботанічних садів і дендропарків України.

Ініціатором проєкту були головний архітектор міста Лев Вайнгорт та дендролог Яніна Яценко, яка віддала парку майже все своє життя. Посадковий матеріал, на базі якого і було створено колекцію порід дерев та кущів (понад 200 видів), надіслали з дендропарків України: «Софіївка», «Тростянець», «Олександрія».

Яніна Яценко зробила все для того, щоб у Полтаві з’явилися рідкісні дерева і рослини. З літератури бібліотеки-філіалу №5 можна почерпнути історію про дерева, вирощені з одного живця «верби Тараса». А ще цікаво буде дізнатись про маєток відомого вченого-хірурга Миколи Скліфосовського на території парку.

У 1977 році Полтавський дендропарк оголошують заповідним зі статусом парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва.

Особливість парку – його рельєф: багато видових майданчиків, каскад ставків, світлі галявини, групи декоративних рослин. Парк багатий джерелами, по усіх балках течуть річечки. Розкішний килим різнотрав’я в поєднанні з водою, заростями очерету, деревами різної форми і кольору, створюють незабутній ефект. Це – єдиний ландшафтний парк нашого міста. У різних куточках створені ландшафтні композиції різноманітних географічних зон: «Українська діброва», «Бузковий гай», «Галявина цвітіння» - царство кольорів і духмяних пахощів та багато інших. Один із декоративних майданчиків розташований високо над ставками. З нього відкривається вид на весь каскад ставків і Хрестовоздвиженський монастир. Далі – царство беріз: біле мереживо кори переливається з миготливими зеленими листочками, яскравою плямою виділяється група модрин: навесні - ніжно-зелені, восени –яскраво-жовті, поряд розкинувся густий ялинник. А на ставку в парку, починаючи з весни і до перших заморозків, живуть білі та чорні лебеді.

Цього року Полтавському дендропарку виповнюється 60 років. Ніби ліс, однак розташований у північній частині Полтави. Це – справжні «зелені легені» міста. За останні роки він відродився до життя, це ,по суті, три в одному: міський парк (тобто зона відпочинку), пам’ятка садово-паркового мистецтва (і це унеможливлює втручання в нього) та дендропарк (у якому ростуть рідкісні рослини й присутня наукова складова).

Загальна атмосфера зачаровує: ліс, ставки гармонійно поєднані разом, неймовірні пейзажі, тут ви наберетесь натхнення, сили та чудового настрою.

Отож, не гайте часу, мерщій відправляйтесь у дендропарк!


 

1 коментар:

  1. Молодці! Дендропарк вартий таких слів, хоча нині занредбаний.

    ВідповістиВидалити