середу, 25 травня 2022 р.

«Оптимізм починається з широкої посмішки і закінчується синіми окулярами».

Ми продовжуємо цикл замальовок Оксани Кравченко, яка нині стала волонтером.

Так писав англійський письменник Оскар Вайльд. Ці слова стали епіграфом культурно-мистецького проєкту «Обличчя війни», який ініціювала та  презентувала 23 травня  у Художньому салоні на вул. Соборності, 27.

Синій колір  приносить заспокоєння і надихає. Цей колір Венери символізує повагу і довіру. Це колір неба, вічності і постійності. Тому й на афіші заходу в Художньому салоні, що створила Тетяна Вітряк, директор Полтавського академічного обласного театру ляльок,  у нас блакитний колір присутній.

У проєкті взяли участь 2 художники, члени НСХУ: Максим Юхно та Олексій Соболевський, котрі створили образи дорослих переселенців із Сум та Харкова.  Художниця Юлія Петушинська намалювала дворічну дівчинку з Охтирки. Також  тут представили кольорові знімки 6 фотографів: Ігор Лотиш, Олена Паламарчук, Оксана Дорошенко, Олена Калинюк, Тетяна Вітряк та Василь Волочій. Моделями стали волонтери та переселенці із Полтави, Харкова й області, Охтирки, Луганської області, Сум. На виставці показані фото волонтерів не лише з різних міст України, а й з Польщі —   родина Брекстмайєр Фредеріка та Бернард.

Об`єднала дві виставки: «Переселенці» та «Волонтери». Адже життя довело, що багато переселенців стали волонтерами в Полтаві, або залишились волонтерами у рідних містах і жили ці місяці між двома обласними центрами. Рада, що мою ідею підтримав Юрій Самойленко, голова ПОО НСХУ, дякую за допомогу секретарю спілки  пані Марині, всім працівникам Полтавського академічного обласного театру ляльок, на чолі  з Тетяною Вітряк, також всім волонтерам пункту гуманітарної допомоги по вулиці Соборності, 1, а ще  видавцю Олексію Петренку, із яким багато років разом співпрацюємо, та бібліотекарям бібліотеки-філії №5, співробітникам Художнього салону,  магазину «Ala prima» та магазину-пекарні «Старий Мілан». За допомогу в розробці інсталяції для проєкту «Обличчя війни» щиро дякую працівникам пункту гуманітарної допомоги Центру культури та дозвілля (колишньому МБК).

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар