четвер, 19 травня 2022 р.

Лідерка шістдесятників

"Навколо Алли Горської, яка була найяскравішою постаттю, найрішучішою і найенергійнішою, гуртувалися всі ті, хто був небайдужий, хто шукав витоків та сучасних напрямків, аби виявити своє українське лице серед культур народів світу….” О. Заливаха

Хто ж така Алла Горська!?

Вона народилась в Ялті. Походила вона з родини досить високої. Олександр Горський, батько Алли, стояв біля самих джерел радянського кінематографу. Вплив батька міг забезпечити доньці-художниці блискучу кар'єру та добре оплачувані державні замовлення.

Алла вибрала інший шлях.

Все почалося з Клубу творчої молоді “Сучасник”, який виник на початку 60-х років. Попервах клуб існував і діяв без особливих перешкод, можливо, тому, що не порушував національні проблеми.

Десь через рік-два клуб прокинувся до національного життя. І спричинила це Алла Горська. «Якось одного чудового дня, - згадував український режисер театру і кіно Лесь Танюк, - сиділи ми у великій залі інституту, осіб п'ятдесят-шістдесят, аж раптом відчиняються двері й заходить великий гурт екстравагантних молодих людей: художники! Привела їх Алла Горська. Висока, коси хвилями, білий светр, сині брюки спортивного крою. Дуже голосна, життєрадісна; - вмить все переінакшила, і за кілька хвилин ми вже говорили про необхідність розвивати мистецтво української театральної афіші, про повернення до джерел і традицій, про необхідність рівнятись на самих себе, на Бойчука і Курбаса, бути гідними наших поетів (всі ті, хто розстріляний), які вже тоді звучали. Власне, з цього приходу і почався справжній Клуб творчої молоді. Художники-нонконформісти принесли із собою дух активного бунту, заперечення старих догматів і форм. А було їх у малярській секції, яку очолила Алла, досить багато, понад двісті чоловік! У клубі вирували пристрасті, - вечори, дискусії, поїздки Україною з метою вивчення і збереження пам'яток архітектури, театральні вистави, розробки десятків проектів... Алла була душею Клубу, його мотором та організатором». 

У вільному спілкуванні молодих митців народився стиль Алли Горської, який не вписувався в рамки панівного «соціалістичного реалізму». В її портфоліо є монументальні, мальовані та графічні твори. Роботи виконані в традиціях київської академічної школи народного мистецтва, українського авангарду та бойчукізму.

Усіх членів Клубу, до якого входила Горська, згодом назвали «шістдесятниками». Вони не були ворожими до Радянського Союзу, але жадали змін і правди.

28 листопада 1970 року Алла Горська поїхала до свекра в містечко Васильків біля Києва за швейною машинкою і не повернулася. За кілька днів її тіло знайшли в льоху будинку чоловікового батька Івана Зарецького. Причиною смерті назвали «удари тупим предметом з обмеженою ударною площею» – молотком. Іван Зарецький на той момент уже теж був мертвий – 29 листопада його понівечене тіло знайшли на залізничній колії.

Друзі Горської не мали сумнівів: то було сплановане і реалізоване спецслужбами вбивство. Надто сильним і непересічним суперником була для них художниця у часи загального приниження і брехні.

Аллу Горську не дали поховати в центрі Києва, тож її останнім притулком стало приміське кладовище.

В фонді бібліотеки-філіалу №5 знаходиться книга Євгенія Сверстюка – людини-легенди, багаторічного «в’язня сумління» й морального авторитету для кількох поколінь українців «На полі чести». Видання містить спогади про Аллу Горську.


 

2 коментарі:

  1. Алла Горська, мешканка Ялти, перевернула світ мистецтва в ХХ сторлітті. Спасибі за чудову розповідь про художницю бібліотекарям від мешканців вулиці Шведської в Полтаві.

    ВідповістиВидалити
  2. ГОРСЬКА УВІРВАЛАСЯ У МИСТЕЦТВО УКРАЇНИ І ЗНИЩИЛИ ЇЇ, ЯК БАГАТЬОХ ТАЛАНОВИТИХ ЛЮДЕЙ МИСТЕЦТВА, ЛІТЕРАТУРИ. СВІТЛА ПАМ`ЯТЬ ЇЙ І ВСІМ "ШЕСТИДЕСЯТНИКАМ ".

    ВідповістиВидалити