четвер, 26 травня 2022 р.

Оптимізм та іронія в спадок від діда

Бел КАУФМАН (1911-2014) прожила 103 роки. У похилому віці чудово виглядала, зберегла ясність розуму і дуже любила танцювати — двічі-тричі на тиждень відвідувала студію бальних танців. Всесвітню славу їй приніс роман «Up the down staircase» («Вгору сходами, що ведуть донизу»).

Це історія про звичайну, не найкращу і не найгіршу школу в Америці 60-х років. Сильвія Баррет – молода вчителька, яка викладає англійську. Для кращого розуміння своїх учнів міс Баррет ставить у класі скриню пропозицій, куди вони можуть вкидати записки. Із цих записок вона дізнається думки та погляди своїх вихованців. Молодій вчительці доводиться не солодко -  уроки, додаткові навантаження, робота   з проблемними підлітками серед яких є розбишаки, є представники різних рас й поглядів, є ті, хто вночі працює, а вдень мусить вчитися, є рання вагітність і аборти, булінг і багато інших проблем. Бел Кауфман сама працювала в школі, тому добре вловила загальну атмосферу школи й підліткових дилем. Роман написаний у формі записок, листів, анонімок, текстів доповідей і розпоряджень, нотаток.
Спершу важко сприймати сюжет в силу незвичайного його викладу, але вир подій захоплює. Дотепно, іронічно, весело, оптимістично. За книгою в 1967 р. був знятий американський драматичний фільм режисера Роберта Маллігана з Сенді Деннісом, Патріком Бедфордом, Ейлін Хекарт і Джин Степлтон у головних ролях.

Письменниця й педагог Бел Кауфман стала найвідомішою серед нащадків Шолом-Алейхема, вона рідна онука всесвітньо відомого письменника. Бел Кауфман була популяризатором творчості свого діда і щорічно влаштовувала «Шолом-Алейхемівські читання», долучалася до організації фестивалів на його честь. 2005 року такий фестиваль відбувся в Києві.

Шолом-Алейхем – автор веселих та водночас сумних книг про Тев'є-молочника, Менахем-Мендла, хлопчика Мотла, жителів Єгупця та Касрилівки — безперечно, є найвідомішим з усіх єврейських письменників, які писали мовою їдиш.

«Шолом-Алейхем» у перекладі означає «мир вам», що так актуально звучить нині на всіх мовах як заклик до миру, єдності та злагоди.

Завітайте до бібліотеки-філіалу № 5 та дізнайтеся чому саме вулицю Новопрокладену в Полтаві перейменували на честь єврейського письменника Шолом-Алейхема (1859–1916).


 

Немає коментарів:

Дописати коментар