середу, 18 травня 2022 р.

Класика в музеї Володимира Короленка

Продовжується цикл спогадів нашої краяни Оксани Кравченко «Моя Полтава - мої роки і спогади». Тож нині мова піде про музику та  співаків…
Нещодавно мене запросили на концерт класичної музики до музею Володимира Галактіоновича Короленка. Я намагаюся не пропустити жодного такого. У концерті брали участь магістри кафедри  Інституту культури та мистецтв Луганського національного університету ім. Т. Шевченка та лауреати  всеукраїнських і міжнародних конкурсів Руслан та Оксана Христиченко, педагоги. Оксана виступила традиційно в ролі   ведучої заходу, а ще  -  концертмейстер Катерина Скакун. На захід прийшла  підтримати виступаючих  Ірина Цебрій,  в.о. завідувача  кафедри музичного мистецтва та хореографії, доктор педагогічних наук, професор.
У програмі вечора прозвучали твори на музику  композиторів світу, зокрема австрійського композитора і музиканта-віртуоза  В. Моцарта.. Учасники виконували твори італійською й українською мовами. 
На заході  у музеї  Володимира Короленка  ми почули низку романсів  Х1Х та ХХ ст. , також  цілий розділ італійської музики.  Відкрив цей розділ мовою оригіналу «Діалог» італійського композитора, родоначальника неаполітанської оперної школи Алесандро Скарлатті. Це майстерно зробила Яніна Вишегородська своїм красивим за тембром голосом. Прозвучав уривок з комічної опери «Так роблять усі жінки» В. Моцарта. Під гучні оплески звучала пісня «Скажите вы ей» у виконанні Олександра Дубового. Це добре відома аудиторії  неаполітанська пісня, написана в 1930 р. італійським композитором Родольфо Фальво на слова Энцо Фуско. Оксана Христиченко зробила екскурс у історію італійської музики, зокрема народної пісні. А ще ознайомила присутніх із сучасною українською та полтавською поезією, зокрема  з віршами Миколи Пономаренка, присутнього на цьому заході.  

Та найбільше оплесків  було на адресу українських народних та естрадних пісень, що співаки виконували поодинці та разом. Полтавка Яніна Вишегородська володіє унікальним голосом і феноменальною вокальною технікою, що дозволяє їй виконувати музику найвищої складності, у чому пересвідчилися слухачі. Олександр Бубовий на цьому концерті показав голос великий, чистий, який може  бути сильним і слабким,однак світлим і  радісним. Деякі полтавці порівнюють його голос із голосом Дмитра Гнатюка, бо в обох неабиякі вокальні дані, особлива природна краса тембру голосу і своя, притаманна їм, інтонація. Отож побажаємо магістрам довгого життя на сцені і щоб концерти їх проходили у кращих залах нашої столиці, а не лише в Полтаві, а їх учителям та наставникам Оксані і Руслану Христиченкам - відкриття нових талантів землі Полтавщини.
Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ




2 коментарі:

  1. Завжди приємно читати про таланти нашого краю. Як добре що ви розкриваєте нам сучасників і так хороше і коротко пишете.

    ВідповістиВидалити
  2. Яніна Вишегородська мало відома полтавцям, тоді як Олександра Дубового знають сотні людей. Я була зі своєю родиною на концерті цього талановитого співака у обласному театрі імені Миколи Гоголя на концерті "Поїхали в Італію" до війни. Такі голоси дуже велика рідкість. Я пропрацювала викладачем музики 20 років у Києві, то знаю. Прочитала матеріал і заплакала, бо немає моєї сестри та зятя, із якими була на концерті. Вони загинули під обстрілом Харкова 25 лютого 2022 року. Племінниця поховала їх 26 лютого, а 27 лютого приїхала до нас із чоловіком у Полтаву. Це був останній концерт для всієї родини. Голос Дубового згадую й нині і ті прекрасні італійські народні пісні... Моя племінниця виїхала у березні за кордон. Нині живе у Італії. Доглядає стару італійку, якій 87 років. Так працює зараз більшість біженців з України. Моя племінниця учора, прочитавши на блозі цей матеріал, поширила його серед біженців із Харкова, Сум та Маріуполя, Донецьку, які їй відомі в Італії .А ще мені сказала по телефону вранці, що після прочитання статті їй вдруге приснилися батьки. Вперше це було в лютому, вночі після похорону, а це знову прийшли до неї разом.

    ВідповістиВидалити