середу, 17 серпня 2022 р.

«За Давнім горизонтом»

Ми продовжуємо цикл  кореспонденцій та замальовок «Моя Полтава – мої роки і спогади» нашої читачки і активної дописувачки Оксани Кравченко. Публікуємо 209 матеріал.

15 серпня 2022 року в приміщенні відділу мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.П. Котляревського  святкували 15-ту річницю Дня Археолога. Свято встановлено в Україні Указом Президента від 6 серпня 2008 року. 

У організації свята в Полтаві  взяли участь: відділ соціокультурної роботи бібліотеки, науковці  відділу археології Полтавського обласного краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, археологи КЗ “Центру охорони та досліджень пам’яток археології” Полтавської обласної ради, викладачі Полтавського національного педагогічного університету імені Володимира Короленка. У відділі зібралися  волонтери, переселенці із Донецької області, небайдужі полтавці.

На святі присутні переглянули фотовиставку «За Давнім Горизонтом», присвячену археології Полтавщини сьогодні.Тут представлено ретрофото, наприклад із м. Решетилівки за 2007 р та с. Лютеньки 2010 р. На святі виступили науковці обласного музею та педагоги університету, розповівши про роль археологів у вихованні поваги до історичного минулого українського народу. Вячеслав Шерстюк, директор  “Центру охорони та досліджень пам’яток археології?”, який нині в територіальній обороні, поділився тим, яка складна професія археолога, де поєднані не тільки романтика, а й муштра за базами даних,  знання сучасних технологій, а ще, що нині сучасний археолог вміє не тільки працювати з лопатою, а й  із картографічними, навігаційними матеріалами. Володимир Мокляк, заступник директора з наукової роботи Полтавського обласного краєзнавчого музею ім. В.Кричевського, зупинився на  історії розвитку археології в краї, яка бере свій початок у другій половині 19 століття.  Він наголосив, що нині немає аналітичних досліджень, немає монографій, лише публікації описового плану.

Протягом заходу були показані 6 коротких фільмів: фільм-слайд «З Днем Археолога» від краєзнавчого музею,  у 3D моделі поховань від Центру охорони та досліджень пам’яток археології, також 4 стрічки про Більське городище («Глинський археологічний комплекс», «Більськ – це Гелон», «Глинський археологічний комплекс в 3d», «Розбудова музею під вікритим небом Більського городища»). От так святкували і у Полтаві.

Цікаво, пізнавально провели час організатори і гості.

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


 

1 коментар:

  1. Дякуємо всім археологам Полтавщини за їхню цікаву і складну працю. Вітаємо археологів із професійним святом! Спасибі оргнізаторам цього свята у Полтаві. Спасибі за публікацію автору і всім бібліотекарям, що Ви робите таку корисну справу по популяризації кращого у вашому місті і так оперативно.
    МИ, переселенці із Донецька та Харкова, не встигаємо за всіма заходами, що організовує та пропагує в Полтаві Оксана Кравченко, волонтер пункту гуманітарної допомоги за адресою : Соборності , 1. Живіть довго і не хворійте, шановні полтавці.

    ВідповістиВидалити