У бібліотеці-філії №5 4 серпня відбувся старт унікального музейного проєкту «Музейна корчма».
Завідувач відділу етнографії Полтавського обласного краєзнавчого музею Марія Пісцова та науковий співробітник Наталія Сахно не один рік працювали над цим проєктом. На відео презентації у читальній залі бібліотеки Мірія Пісцова розповіла, що рік ділили на пісний та скромний, зокрема було 120 днів постів на рік. У радянські часи зникали пости. Поділилася, як готувалися страви та на чому. Зупинилася пані Марія і на полтавських галушках, також екскурсіях, фестивалях, пов’язаних із нею. Детально оповіла про борщі, капусняки, супи. Одна з фундаментальних страв, без якої годі уявити українську кухню, – борщ. У різні часи борщ готували за різними рецептами, з використанням різного набору продуктів, також борщ міг відрізнятися регіонально, від села до села. Повідомила М. Пісцова, що назва «капусняк» утворилася тому, що основним складником страви є білокачанна капуста, а це десь більше 2-х третин складу. Дізналися переселенці із Харкова та Лисичанська про особливості українського холодника. Ця страва популярна також у Латвії та Литві, у Білорусі та Польщі. Наприкінці заходу пані Марія ознайомила з рецептами.
Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ
Потрібний проєкт. Молодці музейники, бібліотекарі та волонткри, що ознайомили першими переселенців із Харкова і області, Лисичанська із цими стравами, їх історією та рецептами. .
ВідповістиВидалити