четвер, 25 серпня 2022 р.

Арт-календар про український народний одяг

Продовжуємо цикл матеріалів «Моя Полтава - мої роки і спогади» Оксани Кравченко. 

До великого кола колекціонерів краю приєдналася Наталка Свиридюк, заслужена майстриня народної творчості України, аспірантка ПНПУ ім. В. Г. Короленка. Спільно із центром моди «Століття краси», який очолює Ольга Агеєва, вони створили арт-календар «Шлях крізь століття». Знімали для календаря на садибі Івана Котляревського. 

Тож презентація календаря відбулася в відділі мистецтв обласної бібліотеки ім. І. П. Котляревського та у літературній частині музею письменника. Український жіночий одяг надала зі свого зібрання пані Наталка. Вона за 20 років зібрала колекцію традиційного жіночого вбрання, де сорочки, крийки, свитки… Коли юнки в цьому вбранні вийшли на подіум, то присутні на презентаціях згадали, що ще в кінці 90-х років бачили жінок у такому вбранні на вулицях міст Полтавщини та обласного центру. Учасниці шоу артистично показали образи панянки, молодиці, поважної козачки нашого краю, адже вони добре вжилися в образи. У показі моделей брали участь 6 молодих дівчат і 6 дівчинок. Показ сподобався глядачам. Тільки різало в очі те, що на деяких дівчатках пов’язані баб`ячі шалики на голівки, коли вони одягнені у білі сукні із бавовняної тканини. Маленькі дівчатка в минулі століття заплітали коси чи косу і вплітали стрічки у волосся. А шалики носили вже жінки старшого віку, навіть не молодички. Кожна дівчинка тримала в руках ляльку-мотанку Н. Свиридюк. Таким чином це шоу і сам календар рекламує не лише український одяг, а й сучасні ляльки-мотанки нашої землячки.

Марія Лагода, завідувач відділу мистецтв Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.П. Котляревського, аспірантка ПНПУ ім. В. Г. Короленка, відкриваючи захід, сказала: « Арт-видання «Шлях крізь століття» показує вагомість не тільки костюму, як історичного явища, також енергетики образу в цілому. Авторські ляльки Наталії Свиридюк виконують свої унікальні функції, що підсилює змістовну та естетичну композицію». Родзинкою календаря стало внесення джерел елементів жіночого одягу, адже такого не було досі на Україні. Цей календар до кінця року буде презентовано за межами Полтавщини та України.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар