середу, 3 серпня 2022 р.

«Ти вмієш прагнути, і пізнавать, і вірить?»

Оцінюючи доробок майстра, академік Л.Новиченко писав: «Микола Бажан у світліші періоди своєї творчості був поетом невтомно шукаючої творчої думки, яка могла піддаватись … згубним ілюзіям, впливам облудних міфів, але вміла й чесно долати їх, створюючи цінності, орієнтовані на гуманістичні, вселюдські критерії».

Саме книгою Миколи Платоновича Бажана «Політ крізь бурю» Комітет з Національної премії імені Тараса Шевченка розпочав  проєкт репрезентативних перевидань творів Шевченківських лауреатів.

Літературна діяльність Миколи Бажана (1904—1983) охоплює понад шість десятиліть. В історію української культури він увійшов як видатний поет, перекладач, громадський діяч і вчений, організатор і видавець багатьох універсальних видань, серед яких «Українська радянська енциклопедія» та ініціатор укладання «Шевченківського словника». Але передусім Бажан був відомий у світі як тонкий лірик та майстер поетичного перекладу. Перекладацька спадщина М.Бажана охоплює значну кількість різних за жанром і тематикою творів відомих майстрів поетичного слова щонайменше двадцяти країн. Сходознавець за фахом, перекладав він і грузинських поетів (Ш. Руставелі, Д.Гурамішвілі), і узбецьких (А. Навої), і бенгальських (Р. Тагор), польських поетів (А.Міцкевич, Ю.Словацький, Ц.Норвід, Я. Івашкевич). В останні роки його приваблювала класична німецька поезія - Й.В.Гете, Ф.Гельдерлін, Р.-М. Рільке. 

Мікеланджело Буанарроті (1475 – 1564)

Я народився до мистецтва схильний,-

В натурі людській інше все долає

Оцей дарунок, впалий з неба в душу.

В гармонії з мистецтвом дух мій вільний,

Палає серце, - і вини немає

У тім, що я вогню коритись мушу.

У відділі організації та використання єдиного фонду ЦБ знаходиться чудова книга «Візерунок на камені. Микола Бажан: життєпис (не)радянського поета» видана 2019 р. у Львові. Автор Віра Агеєва проведе вас, шановний читач, вершинами й проваллями, високими здобутками й принизливими манівцями сина петлюрівського офіцера, який волею випадку буде обіймати посаду заступника Голови українського радянського уряду. Перед молодим Ніком Бажаном стане на коліна сам метр Микола Хвильовий, а Микола Платонович Бажан буде змушений відмовитись від номінування на Нобелівську премію.

« Слово не може мовчати, не хоче,

Бодай би й поет заніміти волів»



 

Немає коментарів:

Дописати коментар