вівторок, 2 серпня 2022 р.

Художник, видатний конструктор і виконавець-віртуоз

Продовжуємо цикл замальовок «Моя Полтава – мої роки і спогади» нашої читачки та волонтера Оксани Кравченко.

Я знаю художника Івана Новобранця вже понад 30 років. Це унікальний чоловік не лише на теренах культури Полтавщини, а й України і взагалі нашої планети Земля.  Іван Якович, Заслужений художник України, член Національної спілки кобзарів та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, єдиний майстер, котрий виготовляє за старовинними схемами кобзи, бандури та ліри.

Здавна кобзарі, яких часто називали народною совістю, шанувалися в Україні. Послухати пісні та думи під звуки, що линули від струн чарівного інструменту завжди збиралася сила-силенна народу... Через десятиліття поневірянь та забуття кобзарське мистецтво поступово повертається в Україну і міцно вплітається у повсякденний її музичний побут і концертне життя. Різнобічні  таланти Івана Яковича, який увійшов в історію народних музичних інструментів України, як видатний конструктор і виконавець-віртуоз. У його майстерні народились десятки бандур та кобзи. І кожна з них – шедевр! Їхні звуки гули в найвіддаленіших куточках і культурних осередках Полтавщини, а тепер лунали щодня на вулиці Соборності, де Іван Новобранець виконував свої пісні і так збирав кошти для «Полтавського Батальйону Небайдужих». Ним вже зібрано понад 10 000 гривень на потреби українського війська.

 Кобзарство – ще остаточно не вивчена сторінка народної творчості. Саме завдяки українським співцям, як наш земляк, збереглися безцінні перлини народного ліро-епосу. Цю справу гідно  продовжує полтавський кобзар і лірник Іван Новобранець.

Оксана Кравченко, член НСЖУ і МСПУ


 

1 коментар: