четвер, 13 жовтня 2022 р.

Нейрографіка Юлії Ільяшевої у бібліотеці для переселенців та полтавців

Продовжуємо цикл репортажів та замальовок  «Моя Полтава – мої роки і спогади» нашої постійної  дописувачки Оксани Кравченко.

У  рамках проєкту «Ім`я в історії краю» нещодавно  пройшла презентація персональної виставки  картин Юлії Ільяшевої у бібліотеці-філії № 5. Пані Юлія відома мені 30 років,  як член  творчого товариства «Художник» при Українському фонді культури. 

Це красива і мудра жінка, котра поєднує в собі два рівних  крила - мистецтво та педагогіку. Вона закінчила середню школу № 14 та Полтавську дитячу художню школу, курси художників-оформлювачів та Полтавський , тоді іще державний, педагогічний  університет імені Володимира Короленка.  Юлія Василівна нині вчитель-методист і керівник-методист гуртка образотворчого мистецтва «Веселка» Центру дозвілля «Водограй» Розсошенського будинку культури.

Багато років її студійці представляли свої роботи на колективних виставках у Виставковій залі  творчого товариства «Художник», тоді іще на вулиці Чапаєва. Я завжди із нетерпінням чекала Дня захисту дітей, коли відкривалися подібні. Роботи її вихованців завжди були цікаві не лише глядачам, а й художникам, бо в них було стільки цікавих ідей, рішень, до яких не завжди додумувалися дорослі митці. Пані Юлія наділена талантами від Бога, адже для десятків її учнів стала вчителем по життю і залишається таким, хоча вони вже дорослі люди і у них свої діти. Вона прекрасна мати і господиня. Пані Юлія готує справжні шедеври із кулінарії не лише української кухні, а й китайської та японської.  Все, до чого доторкаються руки цієї полтавки, стає красивим  І мистецьким твором. 

Сьогодні все більше полтавських художників пробують свої сили у абстракції, тоді, як іще 10 років назад відкидали навіть думки про це мистецтво. Це стало можливим, завдяки популяризації абстракції Григорієм Волковим, членом НСХУ, у Полтаві. У мистецтві абстракція зустрічається ще на наскальних малюнках палеолітичної доби, коли людина через нагромадження рисок та фігур передавала відображення певних ідей, наділяючи їх змістом і формою. На картинах полтавки засобами абстракції виражається певне уявлення про навколишній світ. Багатогранність і невичерпність оточуючого нас простору, показані через колір, об’єм та геометрію, які поєднуючись утворюють змістовну композицію. В абстракціонізмі художники  за допомогою плями, лінії, крапки та фарб можуть показати сум чи радість. Для деяких авторів, як і Юлії,  створення картин в такому напрямі є незвичним але цікавим заняттям.

Нині вперше у Полтаві та краї була показана нейрографіка, яка має схожість із абстракцією, але тут превалюють  геометричні фігури. 20 робіт, гарно оформлених,  своєрідної арт-терапії представила пані Юлія у бібліотеці-фІЛІЇ № 5  і провела майстер-клас для переселенців із Харкова, Лисичанська. Вона показала у бібліотеці,  як створити дерево процвітання.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

1 коментар:

  1. Дякуємо за красиві картини пані Юлії і всім організаторам чудового проєкту за годину радості. Переселенці із Харкова та області і Лисичанська.

    ВідповістиВидалити