середу, 19 жовтня 2022 р.

Про Опанаса Сластьона

Продовжується публікація матеріалів  письменниці, волонтера Оксани Кравченко у циклі “Духовна Полтава».

Серед книг є одноденки, їх багато нині, і ті, що змушують нас думати, аналізувати і до яких ми повертаємося не раз у своєму житті. Є книги над якими працює автор все своє життя. Такою стала для Віталія Ханка, заслуженого працівника культури України, монографія про художника, архітектора модернової доби, етнографа та педагога, кобзарознавця і  мистецько-громадського діяча Опанаса Сластьона.

На презентацію цієї монографії у дворі Полтавського  обласного краєзнавчого музею ім. В. Кричевського зібралися представники інтелігенції із Полтавщини та Харкова і області , Запоріжжя. І це не дивно, адже Віталій Миколайович знаний на Україні мистецтвознавець, бібліограф і музейник, викладач,  нащадок козацького роду із Миргородщини. Віталій Ханко – відомий полтавський мистецтвознавець, бібліограф, музейник, викладач, член Національної спілки художників України, Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Національної спілки краєзнавців України, міжнародної Асоціації арткритиків при ЮНЕСКО. Лауреат обласної премії імені Панаса Мирного (2009 р.), Всеукраїнської премії імені Стефана Таранушенка (2016 р.), а ще премії   імені Тетяни Яблонської. Віталій Миколайович  є автором  понад 4500 праць, присвячених мистецькій спадщині краю, храмовій архітектурі, діячам культури і мистецтва, меценатам  Полтавщини. 

Презентація стала непересічною подією культурного життя обласного центру і Полтавщини.  На Україні багато людей не знають про Опанаса Сластьона. Наш мистецтвознавець збагатив  свій творчий доробок  і мистецтвознавство держави ще одним унікальним  фундаментальним виданням про Опанаса Сластьона. Книга надрукована у Харкові в 2022 р., у видавництві Олександра Савчука, кандидата філософських наук.  Олександр Савчук поділився, що книга – проєкт мрії, із 2015 року вивчав творчу спадщину Сластьона. Творчість цього енциклопедично обдарованого українця була спрямована на утвердження національних традицій, про що розповів автор на презентації книги, також зупинився на його дружбі із видатними полтавцями, у тому числі з Володимиром Короленком, та на будівництві земських шкіл у різних губерніях, зокрема Полтавській. 

Книга  талановитого земляка, котрий  завжди стояв на позиціях правди та об`єктивності, унікальна  не лише за змістом, а  і матеріалом , із якого виготовлена та тим, що тут цифровий друк.  Це перша монографія, присвячена Опанасу Сластьону на Україні. Так,палітурка в ній італійська, папір для неї дивом зберігся під обстрілами. Книга вийшла накладом 500 примірників.  Видання має понад 50 ілюстрацій, це  фотографії біографічного характеру, частина з них оприлюднена вперше. У додатках вміщено «Іменний покажчик»,  «Умовні скорочення».

Музичний подарунок підготував  бандурист Назар Божинський, заспівав пісню про невільників. І це було доречно, адже 50 років  О. Сластьон малював графічні портрети кобзарів України. Ця книга – гарний подарунок самому собі до 85-ти річчя і всім українцям, адже презентація її відбулася у музеї напередодні його дня народження, яке відзначалося 31 серпня.

Оксана Кравченко, член НСЖУ і МСПУ


 

1 коментар:

  1. Віталій Ханко - знаний в краї мистецтвознавець. Приємно та цікаво читати про нього на сторінках "Бібліомозаїки".

    ВідповістиВидалити